Europa va viure un juny de rècord amb una sensació tèrmica de fins a 48 ºC

Va ser el més càlid des que hi ha registres a Portugal, Espanya, França i Itàlia

Europa va viure un juny de rècord amb una sensació tèrmica de fins a 48 ºC
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’últim balanç mensual del Servei de Canvi Climàtic Copernicus (C3S), dependent de la UE, confirma que gran part d’Europa va experimentar un mes amb temperatures inusualment elevades i en alguns punts del sud fins i tot es van arribar a sensacions tèrmiques pròximes als 48 ºC. Les anàlisis recorden que països com Portugal, Espanya, Itàlia i França van viure el mes de juny més càlid des que existeixen registres als seus respectius territoris.

"L’onada de calor que va assolar Europa occidental va ser excepcional. En aquest cas, a més, la situació es va veure agreujada per les temperatures rècord del mar en el Mediterrani occidental, cosa que va intensificar la calor sobre les zones costaneres i va fomentar condicions d’estrès tèrmic molt sever", comenta Samantha Burgess, directora estratègica de clima en el Centre Europeu de Predicció Meteorològica a Mitjà Termini (ECMWF).

Els registres indiquen que el mes de juny passat va ser el més càlid mai observat a Europa occidental, on es va registrar una temperatura mitjana de 20,49 graus, un valor 2,81 graus per sobre de la mitjana 1991-2020 i fins a 0,06 graus per sobre de l’històric juny del 2003, marcat fins ara com un dels grans referents de calor extrema al continent. Durant aquest període es van viure almenys dues onades de calor extrema, que es van desenvolupar al llarg de la segona i quarta setmana del mes i que van deixar valors molt per sobre dels 40ºC a vastes zones de l’oest i sud d’Europa.

Segons expliquen els experts, en punts de Portugal la combinació entre la temperatura de l’aire i la humitat atmosfèrica va portar els ciutadans de la zona a percebre l’ambient com si estigués a 48 graus, una xifra associada amb estrès tèrmic extrem.

Onada de calor

Notícies relacionades

Les anàlisis apunten que un dels factors que més van contribuir a intensificar aquesta onada de calor va ser l’aparició d’una onada de calor marina sense precedents en el Mediterrani occidental. Segons els registres de Copernicus, el 30 de juny es va arribar a la temperatura superficial del mar més alta mai registrada a la regió per a aquell mes i es va arribar als 27 graus. Aquest valor suposa una anomalia de 3,7 graus per sobre de la mitjana 1991–2020, la més alta mai registrada en aquesta zona durant qualsevol període. Els experts afirmen que aquest escalfament marí no només va exacerbar la calor costanera, sinó que també va generar impactes en cadena en la biodiversitat marina i en els patrons atmosfèrics regionals. Tot i que, per ara, tots aquests impactes encara són difícils de quantificar.

A escala global, s’estima que el mes de juny passat va ser el tercer més càlid mai registrat, amb una temperatura mitjana de l’aire en superfície de 16,46 graus, és a dir, 0,47 graus per sobre de la mitjana de juny entre el 1991 i el 2020. Aquest valor se situa, a més, 1,3 graus per sobre del nivell preindustrial (1850–1900), el barem utilitzat com a referència per mesurar l’avanç de l’escalfament global al món.