Els animals causen el doble de sinistres viaris que fa 10 anys

Suposen el 30% dels sinistres, un total de 36.000, registrats el 2024 i en la majoria es veuen implicats senglars i cabirols i passen en vies secundàries.

Els animals causen el doble de sinistres viaris que fa 10 anys
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Els accidents de trànsit provocats per animals com senglars i cabirols, sobretot en carreteres secundàries i a l’Espanya verda i rural, s’han disparat en els últims anys. En concret, s’han duplicat en l’última dècada, fins a superar els 36.000 el 2024. Es tracta, per tant, d’una sinistralitat a l’alça, que ja suposa el 32% de tots els accidents viaris a tot Espanya.

Davant d’això, la DGT i l’Associació Espanyola de la Carretera van presentar ahir una guia pionera que recopila les principals dades nacionals sobre l’accidentalitat provocada per animals i les mesures posades en marxa per les diferents administracions implicades, i proposa recomanacions perquè les institucions treballin de manera coordinada a la recerca de solucions al problema.

L’estudi indica que la majoria de sinistres (el 88%) es produeixen a les carreteres secundàries, on els nivells de protecció i barreres acostumen a ser inferiors que en autovies i autopistes. El tipus de sinistre més comú és l’atropellament d’animals (que representa el 98% dels casos), tot i que també es registren sortides de la via derivades de les maniobres evasives per part dels conductors a l’hora d’intentar evitar l’animal.

La tendència

"És un moviment instintiu, el cop de volant, però corres el risc de la sortida de la via, que és significatiu. Compte amb el cop de volant", va advertir el director general de Trànsit, Pere Navarro, en la presentació de la guia. Navarro va destacar que, tot i que els accidents amb implicació d’animals no són greus, ja que només en l’1,5% es registra algun tipus de víctima (vuit morts en els últims 10 anys), representen ja el 30% dels accidents. "Poca broma, suposen un de cada tres accidents i sobretot preocupa la tendència, perquè s’han doblat, especialment després de la pandèmia".

L’augment dels sinistres es deu, segons va apuntar José Miguel Tolosa, cap provincial de Trànsit a Cantàbria i expert en la matèria, a l’increment del nombre de senglars, que cada vegada tenen més ventrades i, a causa de l’"abandonament de l’Espanya rural", s’han traslladat de zones remotes a zones poblades, i a una disminució de la caça.

De fet, l’estudi revela que en la majoria dels sinistres (el 86%) es veuen implicats animals silvestres, sobretot senglars (el 42%) i cabirols (32%), i els gossos estan darrere del 8% dels casos. I, per zones geogràfiques, el nombre més elevat d’accidents es registra a l’Espanya despoblada i verda, i destaquen Galícia, Castella i Lleó i Castella-la Manxa com les comunitats més afectades.

Notícies relacionades

En algunes províncies, com a Sòria, els accidents amb animals implicats arriben al 70%, alhora que a Catalunya suposen el 30%, un percentatge que coincideix amb la mitjana nacional, però amb zones a Girona i Lleida on assoleixen el 50%. Per això, Trànsit ha posat en marxa un sistema pioner per alertar de la presència de fauna a les carreteres, que consisteix en la col·locació de càmeres equipades amb sensors que vigilen les àrees més conflictives i al detectar animals activen plafons lluminosos per advertir els conductors.

Finalment, l’estudi indica que els mesos hivernals són el període amb més sinistralitat, "possiblement perquè hi ha poca llum, és temporada alta de caça [cosa que provoca més moviment d’animals] i de zel", va apuntar Navarro. Va afegir a més que, malgrat ser un problema a l’alça, "cap país ha posat en marxa cap mesura que resolgui per complet el tema", així que Espanya "està obrint una mica el camí" a l’hora de proposar solucions.

Temes:

Girona Animals