El documental ‘Un corazón contra reloj’ s’estrena al Texas

"És increïble veure quanta gent es mobilitza per salvar una vida, dona molta esperança", asseguren els autors del reportatge d’EL PERIÓDICO en la sessió.

El documental ‘Un corazón contra reloj’ s’estrena al Texas
2
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

El documental Un corazón contra reloj. Cuando Montse revivió con los latidos de un donante, realitzat pels periodistes d’EL PERIÓDICO Beatriz Pérez, Manu Mitru i Patricio Ortiz, va fer la seva posada de llarg ahir al cine Texas de Barcelona, on es va projectar davant un aforament convertit per una tarda en una mena de gran germandat dels trasplantaments. A la sessió, que va penjar el cartell de complet, hi va assistir la protagonista del reportatge, Montse López; sanitaris de l’Hospital Clínic com la cardiòloga Marta Farrero, pacients trasplantats i d’altres encara en el difícil tràngol de la llista d’espera. "És increïble veure quanta gent es mobilitza per salvar una vida, aquest documental dona molta esperança, som afortunats de comptar amb aquest sistema de salut", van assegurar els autors en la presentació.

El reportatge audiovisual, de 30 minuts, posa el focus en la importància de la donació d’òrgans i l’augment de les negatives familiars a donar. Per fer-ho, explica l’abans, el durant i el després del trasplantament de cor de la Montse, que té 43 anys i una cardiopatia genètica que requeria un nou òrgan per viure. EL PERIÓDICO va seguir durant quatre mesos, del febrer al maig, la vida d’aquesta pacient que relata en primera persona la incertesa de l’espera, però també l’esperança i l’alegria quan apareix un donant anònim que, a més de la seva, va salvar sis vides més. "Vull viure", diu la Montse en un moment del reportatge, que bascula entre la pausa del seu relat i, arribat el moment crucial, el ritme cinematogràfic i trepidant de la intervenció.

"Aquest documental és molt important per a nosaltres perquè EL PERIÓDICO no només es llegeix i s’escolta, sinó que també fem aquest tipus de produccions audiovisuals que, a més, s’alineen amb dos pilars del diari: l’interès pel progrés i les persones", va assegurar Gemma Martínez, directora adjunta de la capçalera.

Agraïment

Notícies relacionades

Beatriz Pérez, que va explicar que va sorgir el donant just l’endemà d’entrevistar per primera vegada la Montse –"i allà es va desencadenar el caos"–, li va agrair que obrís de bat a bat les portes de casa seva i –mai més ben dit– el seu cor per explicar una història que sens dubte dona ànim a altres malalts. "Jo estic en llista d’espera i és un procés molt dur que deixa molta empremta psicològica, perquè tens una malaltia que t’aboca a la mort, per això és important que es parli de tot això", va assegurar un pacient d’entre el públic. "A mi m’han diagnosticat una cardiopatia i aquest tipus d’històries són molt esperançadores", va dir un jove en un altre dels moments emotius de la presentació.

Però aquest treball periodístic també és important, segons va remarcar el director de Comunicació del Departament de Salut, Abraham del Moral, per "recordar que hem de ser generosos amb els altres quan ja no necessitem els òrgans".