Salut

Capacitar per decidir: el valor de l’Escola de Salut Catalana

La Generalitat impulsa eines perquè la ciutadania sigui protagonista de la seva pròpia salut

Imatge darxiu

Imatge darxiu / Generalitat de Catalunya

3
Es llegeix en minuts

Cada vegada més, el sistema sanitari català aposta per un model en què el pacient deixa de ser un receptor passiu de cures per convertir-se en un protagonista actiu del seu propi benestar. Amb aquesta visió, la Generalitat de Catalunya impulsa l’Escola de Salut Catalana, un espai digital pensat per oferir a la ciutadania coneixements i eines per millorar la cura de la seva salut des d’un enfocament integral, basat en l’evidència científica i proposant continguts i accions formatives que fomentin la promoció d’estils de vida saludables, així com la prevenció dels factors de risc per a la salut.

La iniciativa promou l’autonomia en la presa de decisions, la corresponsabilitat i el compromís actiu amb la pròpia salut. L’Escola de Salut Catalana compta amb el suport d’un Comitè Pedagògic i d’Experts, format tant per professionals del sistema de salut com per la ciutadania. A més, ofereix un conjunt de recursos útils per al personal sanitari, pensats per ajudar-los a recomanar als pacients fonts fiables d’informació sobre salut. 

Quatre àrees temàtiques

Aquest espai posa a l’abast una selecció de continguts, eines i recursos en educació per a la salut, estructurats, en quatre àmbits temàtics: Condicions de salut, Rol actiu en salut, Benestar i Comunitats saludables. Cadascun d’aquests àmbits aborda aspectes clau per afavorir l’autonomia i el benestar en salut.

L’espai 'Condicions de salut' té l’objectiu d’oferir formació i informació sanitària clara i fiable. Aquí trobaràs continguts i recursos sobre diferents afeccions i tractaments.

L’aula 'Rol actiu en salut' és una porta d’entrada al coneixement i a l’empoderament en salut. No només orienta sobre recursos útils per cuidar-se i cuidar els altres, sinó que també dona visibilitat a iniciatives transformadores del Departament de Salut, com el Programa Pacient Expert i el Programa Cuidador Expert Catalunya, que valoren l’experiència de les persones per millorar la salut col·lectiva.

L’apartat 'Benestar' anima a adoptar hàbits que millorin la qualitat de vida, promovent estils de vida saludables i una bona salut emocional. És un espai per connectar amb el propi benestar i fer de l’autocura una prioritat quotidiana.

Finalment, 'Comunitats saludables' convida a mirar més enllà de la salut individual i entendre com l’entorn en el qual vivim, treballem i ens relacionem influeix directament en el nostre benestar. Aquest espai posa el focus en els factors socials que condicionen la salut i promou accions per construir entorns més sans, equitatius i favorables per a tothom.

Gràfic amb tots els cursos de l'Escola de Salut Catalana /

El Periódico

Cap a una salut més participativa

Adoptar un rol actiu en salut implica formar part de les decisions sobre el propi tractament, estar ben informat, expressar les pròpies preferències i compartir responsabilitats amb els professionals sanitaris.

Aquesta manera d’entendre la relació amb el sistema de salut afavoreix un model més col·laboratiu i equitatiu, en què les persones són protagonistes del seu procés de salut i atenció.

Oferta formativa diversa i oberta a la ciutadania

L’Escola de Salut Catalana és un espai obert a tota la ciutadania que ofereix diverses formacions per afavorir el coneixement, la corresponsabilitat i l’autonomia en salut. La seva programació inclou temes d’interès com ara alimentació, digitalització saludable, sexualitat i altres aspectes relacionats amb el benestar físic i emocional.

També tenen un paper destacat els cursos orientats a la presa de decisions informades, com el curs sobre el Document de Voluntats Anticipades (DVA) o el de Decisions Compartides en salut. Altres propostes, com per exemple el curs Salut i Benestar, introdueixen conceptes bàsics que ajuden la ciutadania a adoptar un rol actiu en la cura de la seva pròpia salut i en la de la comunitat.

Notícies relacionades

L’oferta formativa s’adapta a les necessitats i interessos que es van detectant. En aquest sentit, l’Escola programa noves edicions dels cursos amb més demanda i treballa contínuament per desenvolupar nous continguts que donin resposta als objectius estratègics de promoció de la salut i participació activa de les persones.

Més informació: canalsalut.gencat.cat/escola