El misteriós rècord de calor d’El Granado
El poble de Huelva va arribar als 46 graus el 28 de juny passat. Des de l’Aemet asseguren que són pics habituals a l’estiu en aquesta zona fronterera amb Portugal. L’Ajuntament afirma que aquesta calor tan intensa "la tenen des de fa 4 o 5 anys".

"Només recordeu el meu poble quan fa calor, eh...".
El lament és d’Óscar Giraldo, tinent d’alcalde d’El Granado (Huelva). Reconeix estar ben fastiguejat; per la calor i també pel que aquest any ha suposat per al seu municipi. Assegura haver parlat aquesta setmana "amb milers de periodistes". El motiu és que acaben de batre un rècord. Des que hi ha registres, mai s’havia arribat a la temperatura de 46 graus centígrads a Espanya durant el mes de juny.
Una xifra que posa d’alguna manera el seu poble al mapa, malgrat que no es troba dins de la terna de municipis considerats històricament com a "paelles d’Espanya", és a dir, els llocs on la gent fregeix ous al sol o als capós dels cotxes. No és Andújar (Jaén), ni és Montoro (Còrdova), ni és Écija (Sevilla).
En el consistori ja coneixen perfectament la fisonomia dels pics de calor: "No passa sempre al juny, ni dura tot l’estiu. Aquest any ha tocat així, però altres vegades ha vingut aquesta onada a mitjans de juliol o ja entrat l’agost. I generalment dura uns 10 dies", explica Giraldo.
La pujada del mercuri del dia 28 de juny va convertir el poble en notícia. 46 graus, un darrere de l’altre. Algú a El Granado, fins i tot, assegurava que això no podia ser; que l’estació meteorològica que registra aquestes mètriques havia d’estar espatllada. Aquest extrem ha sigut desmentit tant des de les fonts consistorials com les de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). "L’estació funciona perfectament. Ara estem pendents de depurar els resultats obtinguts; unes proves rutinàries. Però els 46,0 graus recollits per l’estació meteorològica són reals. Són anomalies climàtiques que es registren en alguns punts", explica Jesús Riesco, el portaveu de l’Aemet al quadrant sud espanyol.
¿A què es deu tanta calor en aquest petit poble fronterer? Tant meteoròlegs com locals expliquen que El Granado es troba a la comarca de l’Andévalo, que és una vall entre la serra i la costa de Huelva. Aquesta ubicació i la seva proximitat amb el pantà fan que en una onada de calor general com la que acabem de passar hi hagi moltes possibilitats que aquí es registrin pics altíssims.
De tota manera, des de l’Ajuntament protesten: aquests pics de calor afecten tots els municipis de la comarca, no només El Granado. Que per a una vegada que surt el seu poble a les notícies, el relacionen amb les calderes de l’infern. "Aquí, al juny, algunes nits de la festa la gent ha tingut que treure la rebeca", assegura Giraldo.
Notícies relacionadesDesacords
En el que no estan d’acord l’Aemet i l’Ajuntament és en la freqüència d’aquests pics. Segons Giraldo, "els tenim des de fa 4 o 5 anys". No sap del cert què ho ha provocat, però pressent que "potser tants hivernacles amb maduixes. S’ha tret l’estepa, la verdor natural, i s’ha posat plàstic". A l’Aemet dissenteixen: "Jo només puc dir que és en una zona singularment molt càlida" i que això no és d’ara, explica Riesco, que posa un exemple: "L’any en què es va posar en funcionament l’estació d’El Granado, el 2004, es va superar en tres ocasions el valor dels 44 graus centígrads".
- Tragèdia a Lleida Jordi i Omar, les dues víctimes de l'incendi de Torrefeta: "Vam sortir a buscar-los, però era com estar a l'infern"
- Això és el que significa que els fills no facin cas als seus pares a la primera, segons el psicòleg Álvaro Bilbao
- Investigació oberta El nen mort a Valls va estar tot el matí al cotxe mentre el pare treballava
- La consellera de Salut, en contra d’ampliar el Prat
- 14 dones acusen un catedràtic de la UB d’abús sexual
- Accident Dos vianants ferits en ser atropellats per un autobús H12 a la Gran Via de Barcelona
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- FUTBOL Mor Diogo Jota, el davanter del Liverpool, en un accident de trànsit
- El primer gran incendi L’abans i el després dels incendis de la Segarra