Educació

Les famílies llancen un compromís estatal per retardar l’entrega del primer telèfon intel·ligent fins als 16 anys

La plataforma Adolescència Lliure de Mòbils crea una eina en la qual els progenitors es poden registrar per formar part d’un «gran pacte» perquè el salt a l’institut deixi de ser sinònim de la compra d’un mòbil

David Bassa: «Deixem els nens sols durant hores amb el mòbil i un algoritme dissenyat per enganxar»

Les famílies llancen un compromís estatal per retardar l’entrega del primer telèfon intel·ligent fins als 16 anys

/ Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Es va presentar formalment dissabte a Barcelona, en la jornada ‘Smartphones i xarxes socials: efectes i reptes en la infància i l’adolescència, què hi podem fer famílies i professionals?’, i, en només tres dies, l’enllaç ja ha saltat [de mòbil a mòbil, contradiccions intrínseques a la complexitat de moment] entre centenars de famílies de tot l’Estat. Es tracta una nova eina que els seus impulsors, la plataforma Adolescència Lliure de Mòbils, han anomenat ‘Pacte de famílies’, en què mares i pares s’identifiquen -demana província, ciutat, escola i curs de la criatura a protegir- amb l’objectiu de reduir la pressió social que tenen els que intenten trencar la norma no escrita d’entregar el primer dispositiu d'aquestes característiques a primer d’ESO (i en no pocs casos, fins i tot abans).

Aquesta nova eina parteix de la constatació que moltes famílies han entregat un ‘smartphone’ als seus fills als 12 anys perquè no fos l’únic de la classe que no el tingués. Per no aïllar-lo. L’ambiciós objectiu –en què la plataforma fa dos cursos que treballa, des que va néixer en converses paral·leles a diversos parcs de la capital catalana l’octubre del 2023– és canviar les majories. Que el nen que no tingui mòbil als 12 anys no sigui l’estrany, sinó que sigui el normal.

«Si pot ser, fins als 16»

El pacte funciona omplint un formulari amb les dades de cadascun dels fills a qui et compromets a no entregar el primer mòbil «si pot ser, fins als 16 anys». El compromís, assenyalen les instruccions de la mateixa aplicació, es renovarà automàticament any rere any, tret que el signant sol·liciti donar-se’n de baixa.

La informació –asseguren els impulsors– es tractarà «de manera anònima», i es compartiran els resultats per zones, escoles i cursos per conèixer el nombre de famílies que s’han afegit al pacte i «reduir així la pressió social», insisteixen.

Notícies relacionades

L’eina, disponible en català, castellà, gallec i eusquera, desglossa les dades per províncies i escoles (sense donar el nom dels nens, per descomptat). A primera hora de la tarda d’aquest dimarts ja hi havia 1.004 famílies inscrites, 506 a Barcelona, on va néixer tot. 36 a l’escola Proa; 13, a La Llacuna del Poblenou; 11 a Reina Elisenda, 10 a la Flor de Maig, 8 a L’Arenal de Llevant...

El segon municipi català en què el pacte –que just s’està posant en marxa– té més signants és Cardedeu(Vallès Oriental) , amb 96 famílies. No és casualitat que aquesta localitat fos una de les pioneres –molt abans que així ho decidís el Govern– a l’hora de prohibir l’ús de telèfons mòbils als instituts després d’un gran pacte de poble.