El model territorial

ERC: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"

Manté el rebuig de negociar els comptes, però veu marge per reconduir la situació

ERC: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vas mig ple. Així és com ERC veu l’acord a què van arribar ahir el Govern central i la Generalitat. "La música sona bé, però les concrecions són mínimes", va dir el portaveu adjunt del partit, Isaac Albert. L’opinió dels republicans era una de les més esperades de la jornada, ja que va ser aquest partit qui va posar aquesta reivindicació sobre la taula tant al PSOE com al PSC a canvi de donar estabilitat a Pedro Sánchez al Congrés i a Salvador Illa. El partit de Junqueras no està satisfet amb el resultat, però veu marge per reconduir la situació.

Hi ha dos elements clau de l’acord de finançament que ERC no acaba de veure clars. El primer és que considera que la hisenda catalana, malgrat guanyar en competències, continua tenint una posició "subordinada" respecte a la hisenda estatal. Ells voldrien una Agència Tributària de Catalunya (ATC) amb més marge de maniobra respecte a l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT): "La hisenda catalana ha de tenir autonomia. Coordinació sí, subordinació no".

El segon element que ERC veu amb recel és que considera que no hi ha una aposta decidida perquè el nou finançament respecti el principi d’ordinalitat, és a dir, que en el repartiment de recursos entre les comunitats, els recursos per càpita de les autonomies més riques no quedin per sota del dels territoris menys rics. En l’acord, aquest principi només queda recollit en el preàmbul del text, però no en la part efectiva on es recullen els acords.

Però per a ERC no tot és negatiu. Per exemple, considera que l’acord és l’assumpció definitiva per part de l’Estat que l’Agència Tributària de Catalunya ha de tenir un paper molt més rellevant en el futur fins al punt d’algun dia poder recaptar tot l’IRPF. Això suposa que Catalunya passi de recaptar 5.000 milions en impostos a 30.000 milions. "És un element important que volem posar en valor", va reconèixer Albert.

A més, per al partit de Junqueras hi ha un altre element positiu a tenir en compte i és que, a hores d’ara, ja ningú qüestiona que Catalunya mereix un nou i millor finançament. Això es demostra en el fet que fins i tot el PP accepta que la Generalitat necessita un canvi en les seves finances. "Fins i tot Feijóo ho diu. La insuficiència de recursos que pateix el país –Catalunya– és greu i afecta els serveis públics", va concloure el portaveu.

¿I ara què? Per a ERC l’acord és insuficient per aixecar el veto a negociar els pressupostos generals de l’Estat i els pressupostos catalans del 2026. "No som ni més lluny ni més a prop. No hi haurà nous acords fins que no s’hagin complert els que hi ha pendents", va dir Albert.

Notícies relacionades

"Un pas" per als Comuns

Malgrat les reticències de la resta de formacions, els Comuns van valorar l’acord com un "pas cap endavant" per avançar cap a un nou model de finançament. El portaveu parlamentari, David Cid, va defensar que el pacte permet que Catalunya guanyi capacitat de decisió sobre els seus recursos.