Preocupació sanitària
Els metges avisen que el càncer de pell no para de créixer a Espanya
Les previsions apunten al diagnòstic de més de 4.300 melanomes, el tumor més agressiu i amb pitjor pronòstic, el 2025. L’alerta també arriba per a les llistes d’espera: 131 dies per veure un especialista i 72 per passar per quiròfan..
Hi ha un subregistre de tumors poc simptomàtics que afecten sobretot la gent gran

La pell és l’òrgan més extens del nostre cos, i també, el més afectat per diferents malalties, més o menys greus. Alguns motius de consulta com el càncer i precàncer cutani, relacionat amb l’exposició solar i l’increment de l’edat mitjana de la població, són cada vegada més freqüents, adverteixen els dermatòlegs. Els metges estimen que, aquest 2025, es detectaran més de 4.300 casos de melanoma, el més agressiu i amb pitjor pronòstic. És aquí on fan un pas endavant: els preocupen les llistes d’espera en oncologia.
La incidència del càncer de pell ha augmentat un 40% en els últims anys, assenyalen des de l’Associació Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV). Amb dades del Llibre blanc del càncer de pell, el carcinoma basocelular –un càncer cutani de creixement lent– n’és la forma més freqüent. La segona, el carcinoma espinocel·lular, una proliferació maligna d’un tipus de cèl·lules de la pell.
Però els metges adverteixen que hi ha un subregistre, o nombre de casos no registrats, per a aquest càncer cutani que no és melanoma, que s’explica també, tot i que en menys mesura, per les característiques pròpies d’aquests tumors. Apareixen generalment en edats avançades i amb escassa simptomatologia, per la qual cosa moltes vegades no arriben ni a tractar-se a l’hospital.
Ascendència europea
El melanoma, per la seva banda, és un tipus de tumor cancerigen menys freqüent (representa el 4% dels casos de càncer de pell), que, no obstant, mostra un comportament molt més agressiu, cosa que es tradueix en el consum de més temps i recursos per al nostre Sistema Nacional de Salut. A escala global, les seves taxes d’incidència han augmentat progressivament durant els últims 50 anys, fonamentalment en poblacions de pell clara d’ascendència europea. L’any 2040, el melanoma es convertirà en el segon tumor en incidència global, i el primer en incidència en homes, sobrepassant el càncer de còlon i el de pulmó, augura l’AEDV. Amb estimacions de l’informe Melanoma cutani a Espanya, de la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (Redecan) i la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), només aquest any se’n detectaran més de 4.300 casos.
D’aquest augment en la incidència en parlaran els dermatòlegs que aquesta setmana es reuneixen a València al seu Congrés Nacional, el número 52. Ho fan traient pit perquè el 2025, una vegada més, la seva especialitat ha sigut la més elegida pels metges residents en el procés d’adjudicació de places que va començar dilluns. La dermatologia causa sensació entre els metges més joves. Una tendència que es manté en els últims anys.
En la seva cita anual, els especialistes parlaran del futur de la dermatologia i d’un present en què els preocupen les llistes d’espera en oncologia. Amb les últimes dades de l’informe del Sistema d’Informació sobre Llistes d’Espera del Sistema Nacional de Salut (SISLE-SNS), que acaba de publicar el Ministeri de Sanitat, a finals de l’any passat hi havia 846.583 pacients en llista d’espera quirúrgica estructural, amb un temps mitjà de demora de 126 dies. Un total de 21.356 d’aquests esperaven per passar per quiròfan en dermatologia, amb un temps mitjà de demora de 72 dies.
Preocupació creixent
Amb les mateixes dades de Sanitat, prop de quatre milions de persones estaven esperant a finals del 2024, amb un temps mitjà d’espera de 105 dies, per arribar a la consulta d’un especialista hospitalari. Les especialitats amb més temps d’espera són, precisament, dermatologia, amb 131 dies; neurologia, amb 129 dies, i traumatologia, amb 119 dies.
Notícies relacionadesLa preocupació de la població per problemes cutanis i la mateixa salut de la pell ha crescut molt, remarquen els especialistes. Sovint, per motius de consulta petits. Aquest fet influeix en el creixement de les llistes, assenyalen. També que hi ha molta variabilitat entre comunitats autònomes o dins del territori.
¿La solució? Molts serveis de dermatologia, diuen des de l’AEDV, haurien d’incrementar la seva dotació i adaptar-se a la demanda, però els recursos no són infinits. Per això, demanen un esforç per prioritzar aquells motius de consulta en els quals poden aportar valor i impacte en la salut de la població, consensuant carteres de serveis que defineixin què han de fer en la dermatologia pública, vies de derivació, treballant amb l‘atenció primària i ajudant-se de noves tecnologies com la teledermatologia (i aviat, la intel·ligència artificial) per optimitzar l’esforç.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida