Medi ambient

250.000 vides l’any

Una anàlisi estima que l’aplicació de polítiques "més contundents" per reduir la contaminació permetria minimitzar un 90% l’exposició, evitant així milers de morts prematures.

250.000 vides l’any
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Reduir els contaminants atmosfèrics i les emissions de gasos amb efecte hivernacle no només és beneficiós per al planeta sinó que, tal com apunten innombrables estudis, també és positiu per a la nostra salut. Segons calcula un nou estudi publicat dilluns a la revista científica Earth’s Future, una "reducció dràstica" de les emissions podria evitar fins a 250.000 morts prematures l’any a Europa en els pròxims 25 anys. "Avançar cap a una societat neutra en emissions suposa un benefici directe per a la nostra salut", destaca l’anàlisi, liderada per un plafó internacional de científics.

El treball, encapçalat per l’investigador Connor Clayton, de la Universitat de Leeds, analitza l’impacte de tres possibles escenaris climàtics en la qualitat de l’aire i, sobretot, la seva relació amb les taxes de mortalitat associades a contaminants com les partícules fines i l’ozó troposfèric. D’una banda, es va analitzar l’impacte de mesures laxes i, de l’altra, també es va estudiar què passaria en cas d’aplicar-se polítiques molt més ambicioses.

Segons expliquen els investigadors, la conclusió és clara. L’escenari amb més beneficis per a la salut coincideix amb el més ambiciós en l’àmbit climàtic, que contempla la reducció dràstica d’emissions fins a assolir la neutralitat climàtica el 2050 i una reducció de les partícules fines de fins al 90%. Amb això, calculen els experts, es podrien evitar fins a 250.000 morts l’any des d’ara fins al 2050.

"Els contaminants atmosfèrics i els gasos i aerosols que provoquen l’escalfament global són el mateix; són pràcticament dues cares de la mateixa moneda", afirma l’estudi, que defensa que la lluita climàtica no només és una qüestió mediambiental, sinó també un tema de salut pública. En aquest sentit, els experts advoquen pel desplegament d’"accions contundents", que incloguin la descarbonització de sectors clau com la indústria, el transport i l’agricultura. "Només així es podrà aconseguir una millora significativa i equitativa en la salut de la població", conclouen els especialistes que han liderat aquest treball.

Notícies relacionades

Vuit milions de persones

La contaminació atmosfèrica continua sent el principal risc ambiental per a la salut a escala global. Segons estimen diversos informes de l’Organització Mundial de la Salut i el Fòrum Econòmic Mundial, cada any moren uns vuit milions de persones arreu del món per causes relacionades amb la mala qualitat de l’aire.