Una incògnita, diverses hipòtesis

Sis dies després de l’apagada que va paralitzar el país, encara no està clar què va causar aquest incident. El Govern central ha posat en marxa una "comissió d’anàlisi independent" i, per ara, l’Executiu ha posat el focus sobre les elèctriques. És a dir, els operadors privats, els que ara han de remetre tota la informació de les seves respectives plantes durant el dia de l’apagada. Tots els centres de control de la Península estan recopilant els registres que recullen mil·lisegon a mil·lisegon què va passar dilluns. Es tracta de l’equivalent d’una caixa negra d’un avió.

Caos y escenas de tensión en el centro de Barcelona por la incidencia en la red eléctrica

Caos y escenas de tensión en el centro de Barcelona por la incidencia en la red eléctrica / MARC ASENSIO

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

¿Apagada de les solars?

Tenint en compte que tot apunta que la zona zero de l’apagada va ser en unes plantes fotovoltaiques, hi ha qui culpa la solar del col·lapse. Però tornant al símil mèdic, són diversos especialistes els que afirmen que la desconnexió de les dues fotovoltaiques va ser el primer símptoma de la fallada multiorgànica. Tanmateix, que una central falli no és excepcional i, en condicions normals, simplement es desconnecta de la xarxa i l’incident no va més enllà, però aquest cop es va produir un efecte dòmino per causes que encara es desconeixen.

¿Excés de renovables?

També hi ha qui afirma que l’esdevingut és culpa de la "sobrecàrrega de renovables" en el sistema elèctric espanyol. Suposadament, perquè en el moment de l’apagada s’estaria intentant produir "per sobre de la demanda del mercat" i, d’aquesta manera, s’hauria trencat l’equilibri i saturat la xarxa. Aquesta teoria sembla a priori poc probabl, ja que les xifres de producció de renovables de dilluns estaven dins de valors normals per a l’època i, de fet, ni tan sols van ser les més altes registrades en les últimes setmanes.

¿Fenomen climàtic?

Una de les primeres hipòtesis que es va posar sobre la taula va ser que l’apagada es podia haver ocasionat després d’un "fenomen atmosfèric estrany" que hauria desestabilitzat la xarxa elèctrica espanyola. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va negar que dilluns es produïssin alteracions significatives de temperatura o fenòmens extrems compatibles amb aquesta teoria. Així mateix, els registres de l’activitat solar també descarten que l’apagada fos causa d’una tempesta electromagnètica.

¿Atac cibernètic?

Des d’un primer moment, la vicepresidenta de Competència de la Comissió Europea, Teresa Ribera, va afirmar que "no hi ha res que ens permeti afirmar que és un boicot". Red Eléctrica també va descartar un ciberatac, argumentant, entre d’altres, que en les seves anàlisis preliminars no s’havia detectat cap "incident de ciberseguretat". Tot i així, el Govern ha obert una investigació sobre aquesta causa i afirma que està en mans del Centre Criptològic Nacional descartar de manera definitiva aquesta hipòtesi.

¿Fallades en cascada?

Notícies relacionades

Una altra teoria afirma que més enllà de les fallades inicials detectades en les dues plantes fotovoltaiques, la causa de l’apagada podria estar relacionada amb "fallades en cascada" i, en general, amb el mal funcionament de les "infraestructures crítiques" de la xarxa. En aquest sentit s’assenyalen des de les línies d’alta tensió fins al sistema d’interconnexions amb França o Portugal. També hi ha qui apunta que el sistema de mallat de tota la xarxa s’ha quedat obsolet i no respon a les necessitats del mercat.

¿Error humà?

Una altra de les hipòtesis sobre la taula és la de l’error humà. És a dir, que un operari hagi empès sense voler la primera peça del dòmino que va acabar amb tot Espanya a les fosques. Des de Red Eléctrica apunten: "Amb la informació que tenim en aquests moments res ens porta a pensar que hi pugui haver un error humà per la nostra banda". Sobretot perquè gran part del sistema està automatitzat. Queda per veure si aquesta premissa també coincideix amb la informació proporcionada pels operadors privats.