38 experts treballen per reestructurar l’atenció social
El comitè, liderat per Rosa Alarcón, elabora un informe per millorar les polítiques a Catalunya en matèries com l’ajuda a menors i la millora de les prestacions.

La Conselleria de Drets Socials i Inclusió ha iniciat un procés per reestructurar l’atenció social a Catalunya en el qual col·laboren 38 experts. El projecte, que porta per nom Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), ha de tenir llest el seu informe entre setembre i octubre d’aquest any. "Han de buscar les millors pràctiques i experiències internacionals fonamentades en l’avaluació i l’evidència científica i traslladar-lo en recomanacions concretes de polítiques públiques perquè puguem liderar la política social en l’entorn europeu", explica a EL PERIÓDICO la consellera Mónica Martínez Bravo.
Aquest comitè, liderat per l’exregidora socialista Rosa Alarcón, està integrat per set grups temàtics. El més rellevant és el que se centra en la infància i la joventut, ja que Catalunya és una de les regions d’Europa amb més pobresa infantil. Gairebé el 35% de nens catalans viuen sota el llindar de la pobresa. Aquest grup està liderat per Pau Marí-Klose, exresponsable de l’Alt Comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil d’Espanya, i s’integren a ell Albert Arcarons, investigador del CIS; Ismael Palacín, director de la Fundació Bofill; el psicòleg i investigador de benestar infantil Xavier Oriol i Yolanda Molina, responsable d’oportunitats educatives de Sant Boi.
Tots ells han de trobar la fórmula per comptar amb un sistema de prestacions socials pensades només per als menors. En el dia d’avui, l’Ingrés Mínim Vital permet accedir a una ajuda per menor a càrrec i el Govern està treballant en una reforma de la Renda Garantida que inclogui un complement de 50 euros per nen al mes.
Un sistema propi
La idea d’aquest grup és veure si aquestes mesures són suficients, com es poden ordenar perquè ho percebin el màxim nombre de menors a Catalunya i fins a quin punt la Generalitat està preparada per tenir un sistema propi d’ajudes als menors d’edat. En aquest sentit, l’anterior Govern ja va desenvolupar una estratègia contra la pobresa infantil que l’actual Executiu encara no ha aplicat i que incloïa requerir l’Estat que desenvolupés una ajuda per menor a càrrec perquè per a la Generalitat de Catalunya era un cost inassumible.
Un altre dels reptes és com es millora la gestió de les dades i si la IA es pot utilitzar en l’àmbit social a l’hora de gestionar les diverses prestacions socials que depenen de la Generalitat. Aquest grup el lidera Jorge Galindo, director adjunt del Centre de Polítiques Econòmiques d’ESADE, i en ell participen sis experts, entre els quals hi ha l’economista Elena Costas. També hi ha un grup centrat en el funcionament dels serveis socials, que el presideix la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya