Can Ruti va tenir 48 hores d’autonomia elèctrica amb la seva gestió de l’apagada
Els grups electrògens del gran hospital de Badalona tenien una autonomia per a 11 hores, però amb un pla de xoc per estalviar un 30% de llum, va aconseguir allargar-la a 24 hores. I després es va doblar amb l’adquisició de més subministrament de gasoil.

Dilluns, el dia de la gran apagada, la més gran en la història d’Espanya, l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti, a Badalona) va actuar en un temps rècord. L’electricitat se’n va anar a les 12.33 hores i a les 12.55 hores ja estava constituït el comitè de crisi de l’hospital, format pels responsables de tots els serveis. Els grups electrògens de Can Ruti tenien una autonomia per a 11 hores però, amb un pla de xoc per estalviar un 30% de llum, el centre va aconseguir allargar-la a 24 hores, sense alterar en cap moment el normal funcionament del centre.
Aquesta operació li va permetre augmentar la seva autonomia en un 120%. A més, a mitja tarda, va aconseguir, per fi, més subministrament de gasoil, cosa que en total li va proporcionar unes 48 hores més d’autonomia elèctrica.
El cas de Can Ruti il·lustra com els hospitals catalans van treballar contra rellotge per continuar funcionant i com van aconseguir que els pacients, en especial els més greus, no es quedessin mai sense atenció.
Aigua i queviures per a 72 h
"Hi va ajudar que l’apagada es va produir un dia feiner, a les 12.30 hores del migdia. És a dir, que tots érem a l’hospital i vam poder constituir molt ràpid un comitè de crisi. A la una menys cinc, ja el teníem a punt", explica a EL PERIÓDICO Javier Santesmases, director assistencial de Can Ruti.
El primer pas va ser assegurar-se que tots els "punts crítics" del centre continuaven funcionant: ucis, àrees reanimació, quiròfans, màquines de diàlisi. Res d’això podia parar-se, i mai es va parar.
"Quan ens vam assegurar d’això, els nostres enginyers ens van dir que teníem autonomia elèctrica per a 11 hores. En aquell moment vam pensar que, si la cosa s’allargava, seria complicat", recorda Santesmases. L’hospital tenia aigua i queviures per a 72 hores.
Aquest 30% d’estalvi de llum que va aconseguir augmentar fins a 24 hores l’autonomia elèctrica dels grups electrògens es va obtenir a força d’apagar els llums en espais on no eren imprescindibles: oficines i passadissos, principalment. "L’hospital pot funcionar igualment sense llum en aquests espais, i no és una cosa crítica per al seu funcionament. Això va fer que l’autonomia elèctrica pogués créixer. Vam prioritzar les càrregues elèctriques en ucis i quiròfans, sobretot", explica per la seva banda l’enginyer Marc Jaumà, director de Serveis Generals de Can Ruti.
Optimitzar la despesa
De nou, la sort va tornar a jugar a favor dels hospitals. "Ens va agafar un dia clar, sense fred, amb llum. Vam poder desconnectar la climatització en espais no crítics. Es van apagar els llums allà on fos possible, vam intentar optimitzar al màxim la despesa energètica. I es va rebaixar l’activitat hospital a la d’un dia festiu", prossegueix Santesmases. Així, el centre va continuar cobrint les emergències, les urgències i les cirurgies en marxa. Però a la tarda va suspendre tota l’activitat programada no urgent, igual com la resta d’hospitals catalans i centres d’atenció primària.
Els electrògens que el dia de l’apagada van salvar els hospitals del col·lapse funcionen amb gasoil. Dilluns, el de Can Ruti tenia autonomia per a 11 hores, que va aconseguir ampliar a 24 gràcies a aquest dràstic estalvi de llum. Però la direcció del centre estava inquieta: ¿i si la caiguda elèctrica durava més temps? Era necessari aconseguir més gasoil per si de cas.
"Un tema per reflexionar"
"Nosaltres teníem emmagatzemats uns 15.000 litres de gasoil", assenyala Jaumà. El problema va ser que els camions cisterna funcionen amb una bomba elèctrica i, al no haver-hi electricitat, no es podien omplir de gasoil. No obstant, l’hospital va recuperar el corrent cap a les 16.30 hores i va aconseguir "molt ràpid" un camió que era ple. Va carregar els electrògens amb 15.000 litres de gasoil més, cosa que va fer que Can Ruti passés, en aquell moment, a tenir una autonomia elèctrica de 48 hores. És a dir, podria funcionar independentment fins dimecres a la tarda.
Notícies relacionades"Tot i que ja teníem electricitat, hi havia molta incertesa i vam decidir carregar els electrògens i allargar l’autonomia per estar més segurs", diu Jaumà. Tampoc va fer falta: l’electricitat va tornar dilluns a la tarda i no va tornar a caure.
Però el que va passar va col·locar els hospitals davant una realitat. "Hem de buscar autonomia per no dependre del gasoil", opina Santesmases. "Teníem plans de contingència per assegurar el funcionament de l’hospital durant 24 hores. Però en els nostres plans no esperàvem que caigués tot, cosa que va implicar també que no podríem carregar gasoil, perquè per posar-lo necessitem bombes elèctriques. És un tema per reflexionar", conclou Jaumà.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pensions Natalia de Santiago sobre la jubilació: «Tenim un problema si deixem els diners quiets al banc»
- Fiscalitat ¿Quines despeses del cotxe em puc desgravar en la declaració de la renda?
- Bancs Confirmat pel Banc d’Espanya: aquests són els motius pels quals poden bloquejar-te el compte
- Els 10 vestits més bonics (i memorables) de la història de la Met Gala
- INvestigació A la presó el matrimoni que tenia tancats els seus tres fills a Oviedo
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Guerra comercial Catalunya s’organitza per minimitzar l’efecte dels aranzels cap a les 1.200 empreses alimentàries que exporten als EUA
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tiktok Un cuiner xinès destapa quin és el client més rendible en un bufet i el que menys
- Futbol El polèmic raper Travis Scott estamparà el seu logo a la samarreta del Barça