Trens grafitejats en plena apagada
Mentre els treballadors del transport públic ferroviari desallotjaven vagons i estacions amb ajuda de Mossos i Bombers, els amics de l’esprai entraven a les infraestructures del metro de Barcelona, de Ferrocarrils i de Rodalies per pintar una vintena de combois, així com un tramvia.

Els grafiters del transport públic serien un material de treball meravellós per a filòsofs com Hobbes i Rousseau. No van ser coetanis, però sí que van versar tots dos sobre la naturalesa humana. El primer deia allò que "l’home és un llop per a l’home", és a dir, partia de la base que som una raça egoista i agressiva, mentre que el segon era més d’empatia i bonisme. Amb els presumptes faedors d’art urbà, però, és altament probable que els dos pensadors es posessin d’acord: mala herba. L’últim i potser més insòlit episodi d’aquesta tribu es va produir dilluns, en plena apagada elèctrica. Van entrar en instal·lacions del metro de Barcelona, de Ferrocarrils i de Rodalies i es van posar a pintar trens. També van dibuixar un tramvia del Trambaix, potser per no deixar-se res de l’ampli ventall ferroviari de Catalunya.
L’apagada va mobilitzar tota la plantilla dels operadors de transport públic de Catalunya. Primer, per rescatar, junt amb Mossos i Bombers, als viatgers dels trens que es van quedar aturats entre estacions, en túnels sense il·luminació. Segon, per desallotjar tots els viatgers que a les 12.32 minuts de dilluns esperaven en alguna andana. El treball no era cosa menor: 165 estacions al metro, 134 a Rodalies i 98 a Ferrocarrils. Mentre el personal treballava a preu fet per redirigir els usuaris, els amos del grafiti s’anaven colant en la infraestructura per diferents punts. Però anem per parts.
La despesa en neteja
Al metro de la capital catalana, detallen fonts de TMB, es va pintar una superfície de 210 metres quadrats a set vagons de cinc trens diferents. Els vàndals van actuar a les estacions d’Alfons X (L4), Mercat Nou (L1), Torres i Bages (L1), Cèntric (L9S) i Badal (L5). Alguns dels autors van poder ser detectats pels vigilants de seguretat, però van aconseguir escapar. L’any passat, l’operador va haver de gastar 729.648 euros en la neteja de combois grafiteados. Molts diners, però no tant si es compara amb la situació de Rodalies, que el 2024 va invertir 14 milions d’euros per al mateix final.
A la xarxa ferroviària catalana que opera Renfe, una malla que concentra la meitat de tots els grafitis d’Espanya, també hi va haver entrades furtives dilluns passat a les estacions de Sabadell Sud (R4), Mollet-Santa Rosa (R3), Sant Vicenç de Calders (R2Sud, R4 i Regionals) i als tallers de reparació i manteniment de Renfe a Vilanova. En aquesta ocasió no es van colar a Montcada-Bifurcació, amb gaire diferència, el baixador més pintat de tota la malla de Rodalies. La parada acumula, amb 7.800 m2, el 12,5% de totes les pintades realitzades en combois durant 2024 a Catalunya, on es registren el triple de casos que a la Comunitat de Madrid.
Rodalies va viure a mitjans de febrer un episodi insòlit amb l’estrena del nou tren de Rodalies de la sèrie 452, construït en la planta d’Alstom de Santa Perpètua de Mogoda. Va començar a realitzar circulació en proves, sense passatge (s’estrena el 2026), i van ser suficients dos dies perquè un grafiter estampés la seva firma en un dels seus vagons. Va passar a Mataró, en una aturada del rodatge del comboi.
Notícies relacionadesA Ferrocarrils, segons confirma un portaveu de l’operador, també van haver de fer front a bolquets d’assalts durant la crua jornada de l’apagada elèctrica del qual encara aquest dimecres, més de 48 hores després, es desconeixen les causes. En total, es van pintar 12 trens. Alguns eren a les andanes, però d’altres es trobaven detinguts entre estacions.
Els baixadors afavorits van ser els de Sant Cugat, Universitat Autònoma, Sarrià, La Floresta, Reina Elisenda i Sant Andreu de la Barca. Però també van ser pastura dels grafiters trens entre Les Fonts i Terrassa-Rambla i entre Peu del Funicular i Sarrià, entre molts d’altres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- L’home que ‘va predir’ l’apagada
- Les renovables generaven el 74% de l’electricitat en el moment de la fallada
- Estalvi Un milionari revela quina és la manera d’estalviar amb un salari baix
- Investigació Així era la «casa dels horrors» d’Oviedo: els tres germans alliberats, d’entre 8 i 10 anys, no anaven a classe, dormien en bressols i portaven tres mascaretes posades
- Efemèride Blanquejar Hitler 80 anys després
- Successos Detinguts tres menors a Mataró per la brutal agressió a un adolescent
- Equipament Glòries posa a prova la complicada convivència entre ciclistes i vianants
- Cita destacada BCN es bolca amb les Setmanes de l’Arquitectura
- Àrea natural El delta del Llobregat aposta pel turisme sostenible
- FESTIVAL DEL 26 DE JUNY AL 4 D’AGOST El Grec obre etapa amb Leticia Martín al davant i aposta per més música i teatre