Caos energètic

El Govern té reserves de gasoil com a pla b davant una nova apagada

Interior va descartar enviar un avís als mòbils per no generar una "alarma més gran"

Illa donarà detalls dimarts en el ple del Parlament de la gestió de l’apagada de l’Executiu català

El Govern té reserves de gasoil com a pla b davant una nova apagada
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Catalunya té en aquests moments reserves de gasoil per si es torna a repetir una apagada. És el pla b preparat pel Govern de Salvador Illa per si s’allargaven les fallades de subministrament elèctric que van afectar Catalunya dilluns passat o per si es torna a produir una fallada d’aquest abast, segons va explicar ahir la consellera d’Interior, Núria Parlon, en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Si aquestes reserves fallaven, l’Executiu català tenia preparat un decret per ordenar requisar gasoil i destinar-lo a la setantena d’infraestructures crítiques que funcionen amb generador. D’aquesta forma, es garantia que no paraven les actuacions més sensibles i donaven resposta a les demandes més urgents dels ciutadans.

Aquest decret, però, no es va arribar a emetre, ja que les empreses de distribució de gasoil que són a Catalunya van col·laborar per garantir aquest subministrament en tot moment, segons van remarcar fonts del Govern a EL PERIÓDICO. En les seves compareixences de dilluns i de dimarts, el president va recordar que els hospitals van continuar funcionant amb generador i que alguns tenien fins a 40 hores d’autonomia, com el de Vall d’Hebron, tot i que la majoria eren de 8. Si no s’hagués restablert l’electricitat s’haurien omplert amb combustible aquests generadors.

Parlon també va explicar els motius pels quals es va descartar enviar una alerta d’emergència als telèfons mòbils. "No hi havia risc per a les persones. L’E-Alert no era adequada, podia generar una alarma més gran i desvirtuar el seu sentit, perquè s’envia en situacions en què la ciutadania ha de protegir-se", va destacar la consellera.

Després de la gestió de l’apagada, la consellera va destacar que s’està estudiant si es manté la xarxa analògica de comunicació per a casos d’emergència, tenint en compte que les telecomunicacions digitals van fallar amb l’apagada elèctrica, així com si s’ha d’ampliar la Red Rescat de radiocomunicació amb què es manté el contacte amb les infraestructures crítiques en cas d’emergència.

D’altra banda, el president Salvador Illa tornarà a comparèixer dimarts vinent a la tarda en el ple del Parlament per donar detalls sobre la gestió del Govern durant l’apagada elèctrica de dilluns. Dimarts al matí, el mateix Illa va sol·licitar comparèixer en seu parlamentària i ahir la junta de portaveus va acordar modificar l’ordre del dia del ple de la setmana que ve perquè el president comparegui en el primer punt del dia.

Crítiques de l’oposició

Notícies relacionades

Poc després que el president de la Generalitat, anunciés la seva intenció de retre comptes a la Cambra catalana, Junts i CUP havien demanat la seva compareixença, al considerar que hi va haver una "falta d’informació clara" durant les primeres hores de la fallada de subministrament, a més d’una resposta "tardana" a la ciutadania sobre què estava passant. Una crítica que van compartir també la resta de partits de l’oposició, des dels Comuns –que van titllar de "millorable" la comunicació del Govern– fins a Junts, ERC, PP i CUP, que van acusar Illa, d’haver fet una "apagada informativa".

No satisfets amb la compareixença d’Illa, els postconvergents també han registrat aquest dimecres una petició de compareixença per al conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i una bateria de preguntes que el Govern haurà de respondre per escrit.