Nit en blanc a la Generalitat
Quan es va detectar l’apagada, es va improvisar una taula de crisi al despatx de la cap de gabinet del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i allà va començar una jornada de treball que no oblidaran. "El principal temor van ser els hospitals i les comissaries", relata el secretari de Telecomunicacions.
Els grups electrògens van permetre crear una mena d’illes alienes a la fallada general

Quan un empleat del Palau de la Generalitat va arribar al seu lloc ahir a les sis del matí, la seva sorpresa va ser que alguns dels seus companys havien passat la nit a la seu del Govern. Una nit en blanc pendent d’una apagada d’una magnitud difícil d’imaginar. Entre ells, el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital de l’Executiu català, Albert Tort. Quan es va detectar el tall de llum, aquest grup de treballadors van improvisar una taula de crisi al despatx de la cap de gabinet del conseller de la Presidència, Albert Dalmau, i allà va començar una jornada de treball que, com tants altres catalans, no oblidaran.
El Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat es va convertir a partir de llavors en el segon Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat), a més del d’Interior. Mitja hora més tard de la detecció de la incidència, el majestuós saló renaixentista era un vaivé de consellers, secretaris generals, tècnics i assessors. Els titulars d’Interior, Núria Parlon; la de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque; el d’Empresa, Miquel Sàmper, i la de Salut, Olga Pané, van ser els primers als quals Dalmau va demanar la seva presència al centre de presa de decisions.
"Espais crítics"
"La primera preocupació van ser els hospitals, les comissaries i [les estacions de] els bombers. Ens van preocupar i molt. Són la peça nuclear dels serveis públics", va relatar el mateix Tort en conversa a EL PERIÓDICO. Són el que es denomina, en argot intern, els "espais crítics", el funcionament dels quals és determinant per mitigar l’impacte de qualsevol crisi. Tots van aguantar gràcies als grups electrògens que van permetre crear una mena d’illes amb electricitat pròpia i alienes a la fallada general que va patir la resta de la població. "Va ser clau per sostenir l’electricitat, la connectivitat de les aplicacions, els sistemes d’informació i els centres de processament de dades", exposa el secretari. També per mantenir operatius serveis tan essencials com el dels telèfons d’emergències 112 i 061, a més de les ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).
Amb els grups electrògens, no obstant, el problema no estava solucionat. Amb aquests aparells es deixa de dependre de la xarxa elèctrica, però llavors es passa a dependre del gasoil, que és el combustible que els alimenta. "L’energia dels grups electrògens també és finita i això ens va fer patir", afegeix Tort. Mentrestant, també generaven preocupació les bateries de les torres de telecomunicacions de la Generalitat i de les operadores privades. Al Palau de la Generalitat es va haver d’activar una xarxa wifi d’emergència per assegurar les comunicacions del Govern i evitar el que molts ciutadans en aquells moments ja patien de ple: una degradació de la connectivitat de tots els seus aparells electrònics. Prioritzar els serveis essencials sempre va ser l’objectiu per evitar incidències significatives en l’àmbit de la seguretat.
Notícies relacionadesI, també, estar en contacte amb els ajuntaments, cosa que no va ser senzilla. El secretari de Governs Locals, Xavier Amor, va estar al capdavant d’aquest vincle. Després de cada reunió del comitè de crisi, se’n van celebrar dues més: una amb els delegats del Govern i una altra amb les entitats municipalistes.
La nit va ser llarga al Palau de la Generalitat. Entre els consellers, es van fer torns. Parlon va estar al comandament fins a les tres de la matinada i després Dalmau li va agafar el relleu. Quan el cansament sotjava, el sofà del despatx del conseller Dalmau li va servir a més d’un per fer una migdiada. No hi va haver queixes per les prestacions del sofà.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"