ALERTA DELS METGES
Més del 90% dels nens d’entre 4 i 10 anys supera el límit d’exposició a les pantalles: «És molt perillós»
Els metges adverteixen d’un increment de casos de menors amb trastorn del son, problemes de salut mental o increment o dèficit d’atenció per l’abús de les pantalles

Més del 90% dels nens i nenes d’entre 4 i 10 anys ja passa més temps del recomanat davant de les pantalles. De fet, més del 80% dels especialistes ha detectat que, aquest abús, impacta de ple en el seu desenvolupament i provoca des de trastorns del son, passant per sobrepès, problemes de salut mental o increment de dèficit d’atenció. Per a Beatriz Martínez Núñez, psiquiatra infantil i de l’adolescència a l’Hospital Niño Jesús de Madrid, «cal preguntar-se per què utilitzem la tecnologia perquè tenim molts nens consumint pantalles en sol itud i és molt perillós».
Ho ha dit en la presentació d’un estudi, realitzat per l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i de l’Oci, AIJU, i la Fundación Crecer Jugando, que s’ha presentat aquest dijous, a la Casa Ronald McDonald Madrid de l’Hospital Niño Jesús, amb motiu de la celebració del Dia del Nen. Hi han participat pediatres, psicòlegs, psiquiatres, oftalmòlegs, otorrinos, neuròlegs, nutricionistes, fisioterapeutes de centres de tot Espanya i, també, pares amb fills i filles de 0 a 17 anys.
Més del 95% dels metges consultats a la mostra coincideixen que l’ús excessiu de pantalles està relacionat amb problemes en el desenvolupament infantil i remarquen que els menors no han de consumir pantalles abans dels 4 anys i, a partir d’aquesta edat, l’increment ha de ser molt gradual. De 4 a 6 anys, el temps no hauria d’excedir dels 20 minuts; de 7 a 9 anys, dels 40 minuts, i a la franja de 10 a 12 anys, d’una hora al dia, temps superat pel 98%.
Els problemes
Per als pediatres, el trastorn del son i els problemes relacionats amb la salut mental i el sobrepès estan associats a l’ús excessiu de pantalles. En el cas dels psicòlegs, aquests detecten especialment irritabilitat, dificultats en la socialització, ansietat i estrès. Els neuròlegs assenyalen la hiperactivitat, l’increment de cefalees i el dèficit d’atenció. Els oftalmòlegs coincideixen que es tradueix en un augment i anticipació en els casos de miopia i els nutricionistes assenyalen que pot derivar en sobrepès i obesitat i modificar hàbits d’alimentació saludable.
Tot i que el 96% de les famílies manifesta establir normes en l’ús de lespantalles, un 71% reconeix que tenen dificultats per mantenir la disciplina i el control en els temps i perceben que la sobreexposició a les pantalles provoca en els seus fills i filles problemes de visió, d’atenció i concentració; afecten el seu comportament i les relacions socials i incideixen en el somni i en la salut emocional, amb símptomes com l’ansietat.
No van al metge
Malgrat tot això, el 86% de les famílies que han participat en l’estudi admet que mai han portat el seu fill a un especialista per l’ús de pantalles i el seu possible impacte en lasalut, cosa que vol dir que aquestes patologies es diagnostiquen posteriorment. En la presentació de l’estudi, Pablo Busó, coordinador de l’estudi i del departament d’Investigació Infantil i Valors Educatius d’AIJU, va afirmar que aquestes dades mostren la preocupació de famílies i especialistes mèdics, i va assenyalar que encara falta molt camí per donar resposta a una situació complexa.
Si descuidem menors en un estat vulnerable del desenvolupament, els estem deixant venuts a moltes patologies de salut mental
La psiquiatra Beatriz Martínez va opinar que s’ha de fomentar un altre tipus d’oci i que «no es tracta de prohibir, sinó de donar alternatives. Si descuidem menors en un estat vulnerable del desenvolupament, els estem deixant venuts a moltes patologies de salut mental. Cada vegada més menors han d’anar a teràpia per aquest tipus de problemes. Necessitem tornar aquest oci a l’aire lliure, oci amb els seus amics i no pot ser la pantalla l’únic mitjà per socialitzar o entretenir-se», va remarcar.
Més casos en consulta
En la presentació, Silvia Álava Sordo, psicòloga sanitària i experta en psicologia educativa va alertar que «s’han incrementat les consultes en atenció primerenca, amb nens amb TDAH, espectre autista, retard en el llenguatge, en el procés d’atenció i en el desenvolupament de certes habilitats», va explicar.
No hi ha empatia a les xarxes, no s’està mostrant un món real, és un aparador, cada un penja la seva pitjor versió, però els nens i adolescents no ho saben
«Si el nen està tota l’estona amb una pantalla, no madura igual. Se’ns oblida que, en aquests moments, les xarxes socials condicionen el desenvolupament de la personalitat. No hi ha empatia a les xarxes, no s’està mostrant un món real, és un aparador, cada un penja la seva pitjor versió, però els nens i adolescents no ho saben i això els genera molta frustració i victimisme» i va apuntar que s’ha de valorar altres opcions per al seu temps lliure, ja que «el joc en la infància és un factor protector de la salut mental», va afegir.
Al col·le
Aquest mateix dijous, l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP), a través del Grup de Salut Digital del seu Comitè de Promoció de la Salut (CPS-AEP), ha proposat un canvi de paradigma en la forma en què es treballa la competència digital en l’entorn educatiu apostant per un model sense pantalles com a via eficaç, innovadora i saludable per formar ciutadans digitalment competents.
En l’àmbit educatiu, la competència digital es defineix com la capacitat de l’alumnat per utilitzar la tecnologia de forma crítica, segura, ètica i responsable, participant activament en una societat digital i comprenent el seu impacte en la vida personal i col·lectiva, indiquen els especialistes.
Objectiu curricular
Notícies relacionadesEl seu ensenyament està recollit com a objectiu curricular i, com adverteixen els pediatres, la seva implementació pràctica a les aules sol dependre gairebé exclusivament de l’ús de pantalles, fins i tot en les etapes més primerenques. Aquest model planteja «importants riscos» per a la salut infantil, des de trastorns del son, fatiga visual, sedentarisme, deteriorament de la memòria, dificultats de concentració, aïllament social o desenvolupament cognitiu fragmentat.
«L’educació digital s’ha d’adaptar a l’etapa de desenvolupament de l’alumnat Iniciar aquest aprenentatge sense pantalles permet establir unes bases sòlides i saludables per a una alfabetització digital crítica, sense exposar innecessàriament nens petits a riscos que encara no estan preparats per gestionar», remarca el doctor Julio Álvarez Pitti, coordinador del Comitè de Promoció de la Salut de l’AEP.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"