Nous nutrients
Poseidona llança un substitut de la carn i el peix
El producte, amb ingredients procedents de les algues, "recordarà el gust del mar, serà nutritiu i saborós", expliquen des de la ‘start-up’.
Substituir la carn i el peix per proteïna d’origen vegetal ha sigut des de sempre l’obsessió de Sònia Hurtado. Llicenciada en Ciència i Tecnologia Alimentària, la va marcar per sempre una visita a un escorxador quan feia el doctorat. D’això fa 15 anys, temps en què ha format part de diverses start-ups amb aquest mateix enfocament. Va ser determinant adonar-se que "la millor font de proteïnes i elements nutricionals es troba al mar i està completament per explotar", afirma.
La necessitat era clara: davant l’augment de la població mundial i l’avenç del canvi climàtic, ja fa anys que l’ONU adverteix que cal reduir el consum de carn i peix. El 2022, es va associar amb María Cermeño, experta en la millora tecnofuncional de proteïnes vegetals, per desenvolupar aquesta nova alternativa. Al capdavant de Poseidona, aquest any llançaran el primer producte marí alternatiu al peix, així com un pa amb alt contingut proteic, tots dos amb ingredients procedents de les algues.
"El sector alimentari ha utilitzat algues vermelles durant molts anys per extreure un carbohidrat anomenat agar-agar. Aquest compost es fa servir com a gelificant per aportar consistència als productes processats. La resta, que és on es troba la proteïna, la fibra i els minerals, es llença", revela Hurtado. Així que no calia ni tan sols cultivar o recollir les algues, només aprofitar el que fins ara no ha interessat a la indústria.
Soci industrial
Poseidona recupera aquestes algues, que troba "en un estat òptim: netes i amb tots els nutrients excepte els carbohidrats", per extreure’ls i obtenir un ingredient concentrat en proteïna i altres elements d’alt valor nutricional. La start-up començarà a produir aquest any a través d’un soci industrial ubicat al nord d’Espanya, on es troba l’empresa alimentària que la proveeix d’algues.
El seu primer producte "recordarà el gust del mar, serà nutritiu i saborós", explica la CEO de Poseidona. El seu ingredient d’extracte d’alga vermella "inclou un 20% de proteïna, fibra i midó", que funciona a més com a gelificant i emulsionant, però "sense tractar-se d’un additiu", destaca Hurtado.
Notícies relacionadesLa start-up també produirà una farina rica en proteïna que un fabricant del sector de la fleca farà servir en l’elaboració de pans amb alt contingut proteic i aminoàcids. L’objectiu el 2025 de Poseidona és "consolidar-se en un petit mercat per després començar a escalar". La CEO de Poseidona arrossega una llarga experiència al capdavant de start-ups. Tecnòloga d’aliments i amb 20 anys en aquesta indústria, va ser cofundadora de Current Foods a San Francisco. Paral·lelament, Cermeño va realitzar els seus estudis postdoctorals en extracció de proteïnes en la indústria alimentària. Primer va treballar amb la indústria cervesera i després es va especialitzar en algues.
"Ens centrem en la proteïna per a alimentació, però també estem investigant molècules amb activitat antiinflamatòria per a cosmètica i farmacèutica, on veiem un gran potencial", assenyala la CEO. Poseidona investiga també les algues invasores. Desestabilitzadores de l’equilibri de l’ecosistema marí autòcton, veuen l’oportunitat de retirar-les per a un ús comercial. "Podríem reduir-ne la quantitat i permetre que les autòctones estiguin en millors condicions", explica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Previsió meteorològica El Nadal arribarà amb pluges, nevades i molt fred a Catalunya: aquestes són les previsions per a les pròximes setmanes
- L’Hospitalet Illa i Quirós firmen el soterrament de la Granvia
- La duresa d’una malaltia El pitjor moment en la vida de Jordi Cruyff
- LA PRESSIÓ FISCAL Un veí de Collbató aconsegueix que li retornin diners de la taxa de residus
- CAS SEPI El jutge deixa lliure Leire Díez, l’expresident de la SEPI i el ‘soci’ de Cerdán al no demanar la fiscal el seu ingrés a la presó
- Obituari Mor l’exdirectiu del Barça Gabriel Masfurroll
- Lloc recomanat El petit poble de Tarragona que 'National Geographic' considera "una obra d'art"
- Condemna històrica del Suprem El futur de García Ortiz: una petició de nul·litat i la incògnita de la seva continuïtat en la carrera
- Gestió de la salut pública El 60% d’infeccions emergents tenen origen animal: «Els veterinaris som clau en les crisis sanitàries»
