El Govern veta la brioixeria industrial i els refrescos ensucrats a les escoles
Els menjadors escolars només podran servir plats precuinats, com ara croquetes, una vegada al mes, segons el reial decret aprovat pel Consell de Ministres que obliga que tots els centres educatius serveixin cinc àpats saludables a la setmana.

Sota la premissa que el menjador escolar és una "eina fonamental" per reduir la desigualtat i garantir que tots els nens tinguin accés a una alimentació de qualitat, així com un instrument per adquirir hàbits saludables, el Govern va aprovar ahir el reial decret de menjadors, que obliga que tots els centres educatius d’Espanya serveixin cinc àpats saludables a la setmana.
Per a això, desterra mals hàbits com el de celebrar el final del trimestre amb pizza com un menjar especial o l’abús de fregits precuinats. A més, prohibeix que se serveixin o es venguin a la cafeteria o a les màquines expenedores refrescos ensucrats, begudes energètiques o brioixeria industrial. Així mateix, obliga els centres a oferir menús especials, com els vegans, per a l’alumnat que ho requereixi per motius ètics o religiosos i, si no es poden oferir, permet als alumnes portar el seu menjar en un tàper.
Segons l’estudi Aladino, que es fa amb una metodologia similar a 40 països, el 36,1% dels escolars espanyols tenen excés de pes, tot i que l’índex ha baixat lleugerament entre el 2019 i el 2023. No obstant, la millora no ha arribat a les famílies amb menys ingressos, en les quals gairebé la meitat dels menors (el 46,7%) pateixen obesitat o sobrepès, una tendència que es manté.
El decret afecta tots els centres, d’infantil, primària, secundària, batxillerat o FP, tant públics com concertats o privats. Aquestes són les principals novetats que incorpora:
Fruita i verdura, diàriament
El reial decret obliga els menjadors a oferir fruita i verdura fresca diàriament, i especifica que el 45% ha de ser de temporada, per reforçar la producció sostenible i local. Aquesta disposició comportarà "un benefici per als agricultors i ramaders espanyols, en un context difícil com l’actual, a causa de la guerra aranzelària", va destacar el ministre Pablo Bustinduy en la roda de premsa després del Consell de Ministres. A més, almenys dos plats al mes o el 5% de la despesa del menjador s’ha de destinar a producció ecològica.
Segons l’últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, el 40% dels centres escolars incompleixen en l’actualitat el percentatge mínim recomanat de fruites i hortalisses de temporada i proximitat. D’altra banda, la normativa obliga els centres a oferir menús especials, com ara 100% vegetarians, als alumnes que ho demanin per motius ètics o religiosos, com ja passa amb les al·lèrgies o les adaptacions per malalties. Si no poden oferir aquests menús específics, han de permetre als escolars portar el seu tàper, guardar-los-el i escalfar-los-el a l’hora del dinar.
Més peix i cereals integrals
La normativa també garanteix el consum de peixos, llegums i cereals integrals, i fixa unes racions setmanals basades en les recomanacions de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per exemple, els menjadors hauran de servir entre una i tres racions de peix a la setmana, cosa que suposa un increment notable sobre la situació actual, ja que, segons els càlculs efectuats pel Ministeri de Consum, a partir de l’informe de Control de la Cadena Alimentària, 1.200 centres escolars mai serveixen peix.
A més, segons dades obtingudes per les comunitats autònomes, el 14% dels menjadors incompleixen la recomanació de servir almenys una vegada a la setmana llegums. En el cas dels cereals, el reial decret estipula que s’ofereixi almenys una ració d’arròs o pasta integral a la setmana i diverses vegades pa integral.
Veto a refrescos i brioixeria
El reial decret prohibeix que tant al menjador com a les cafeteries dels centres o a les màquines expenedores se serveixin o venguin begudes ensucrades com refrescos o sucs, begudes energètiques o brioixeria industrial. En concret, no es podran oferir als escolars productes que superin un contingut màxim de 5 grams de sucres per porció envasada i que incompleixin els criteris recomanats per organismes com l’OMS sobre els límits de greixos, sucres i sal. Així, el valor energètic per envàs no pot superar les 200 quilocalories.
Notícies relacionadesLímit als precuinats
El reial decret limita, a més, els plats precuinats com pizzes, empanadilles, croquetes o fregits a una ració al mes. Si els fregits no procedeixen de productes ultraprocessats i es preparen el mateix dia, s’hauran d’elaborar preferentment amb oli d’oliva o de gira-sol alt oleic i es podran servir, com a màxim, una vegada a la setmana. Actualment, gairebé un 30% dels centres escolars ofereixen tres o més racions setmanals de fregit.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV