Si es reduís un 25% el malbaratament alimentari s’acabaria amb la desnutrició al món, segons confirma la Generalitat
Cuiners i experts en alimentació alerten des de Món Sant Benet de «la greu problemàtica» que té per a l'aprovisionament mundial el fet que actualment es llenci un terç del que es produeix

Toni Massanés, de la Fundació Alícia /
Cal més sensibilització sobre els perjudicis del malbaratament alimentari, i fer promoció de la cuina d’aprofitament. És el missatge que gastrònoms i experts en el món de l’alimentació han volgut transmetre aquest dilluns al matí en unes jornades sobre gastronomia sostenible que han tingut lloc a la Fundació Alícia, de Món Sant Benet. I és que les xifres canten: Actualment, un terç de tots els aliments que es produeixen, es llencen, i «si aquest malbaratament es reduís en un 25% acabaríem amb la desnutrició al món».
Les dades les ha posat sobre la taula el Director General d’Empreses Agroalimentàriaes, Qualitat i Gastronomia del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Joan Gòdia, que ha estat present a les jornades acompanyat pel director de la Fundació Alícia, Toni Massanés. Tots dos han reflexionat sobre la importància de conscienciar tant als professionals de la cuina com a la societat en general en la qüestió del malbaratament alimentari. «Per alimentar la població es pot produir més, però cada cop tenim menys aigua i menys sòl, o reduir el malbaratament», sosté Gòdia, que incideix en «la greu problemàtica» que suposa perdre un de cada tres aliments si es vol garantir un repartiment equitatiu de la producció.
Notícies relacionades«És com si cadascú de nosaltres cada dia llencés un plat», afegia Toni Massanés, que ha apel·lat a «una responsabilitat de tots» per girar la truita i resoldre el problema. Més enllà d’evitar una sobreproducció innecessària de productes que s’acaben llençant, diu que «també és una qüestió d’ètica, perquè allò que llencem s’ho podria estar menjant algú».
Tant Massanés com Gòdia han destacat l’encaix que la cuina catalana ha tingut des de sempre en l’aprofitament alimentari. «Catalunya és un referent al món per tenir una tradició gastronòmica molt potent, de base mediterrània, i molt sostenible», apuntava Massanés, i posava «el pa amb tomàquet o els canelons» com a exemples d’aquest aprofitament. Durant les jornades, tots dos han recordat que, precisament, enguany s’ha distingit Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
- Montse Tomé, sota sospita
- Aquest estiu Les pluges treuen els escarabats i les rates de les clavegueres: «No sabem si n’hi ha més, però sí que surten per l’‘efecte desallotjament’ de l’aigua»
- Successos Dues germanes detingudes a Barcelona per estafar 524.000 euros a l’àvia que cuidaven i gastar-s’ho en operacions estètiques
- CONVALESCÈNCIA INCERTA Ter Stegen surt de l’operació a l’esquena sense pronòstic de baixa
- Campanya de Guess Polèmica després de l’aparició a ‘Vogue’ d’una supermodel creada amb intel·ligència artificial
- Programa Habitar B! El Govern resol els set primers concursos per aixecar nou promocions de lloguer assequible a Barcelona
- Una estatunidenca al·lucina amb la infància dels nens a Espanya
- FUTBOL Carles Pérez, exjugador del Barça, hospitalitzat després de ser mossegat per un gos als genitals
- Arxivada la denúncia Antifrau avala la compra de la Casa Orsola i descarta irregularitats
- UNA ALTRA PALANCA El Barça anuncia un acord amb el Congo per promoure "la cultura i la innovació esportiva" al país