Apunt. Repercussió real
La Cerdanya s’aboca a un xoc de trens entre el negoci i el dret a l’habitatge
La moda que ha situat la vall entre les comarques més cares del país i on més s’hi construeix ha coincidit amb el sorgiment d’un moviment de lluita popular que anuncia debats i mobilitzacions

Diversos edificis dhabitatges de Bellver de Cerdanya /
«Vistes intocables», «La casa dels teus somnis», «Casa espectacular amb vistes immillorables». Són alguns dels eslògans amb els que les agències immobiliàries inunden els espais publicitaris de la Cerdanya. L’augment de l’atractiu de la vall com a producte d’inversió immobiliària s’ha produït en paral·lel al sorgiment a la comarca d’una nova generació de moviments socials. Es tracta d’una generació que lluita contra el model econòmic i a favor del medi ambient i els drets socials. Les campanyes immobiliàries agressives, com la que ha generat aquesta setmana la convocatòria d’una manifestació a Puigcerdà, ha propiciat el xoc de trens entre els dos models que conviuen a la comarca.
La vall pirinenca més propera a les grans capitals s’ha convertit en el destí preferit dels qui busquen una segona residència i, també, els qui busquen un producte d’inversió per rendabilitzar el seu capital. Així ha estat com en l'última dècada la vall ha disparat la xifra de construcció, multiplicant per sis la mitjana nacional, i ha situat el seu parc d’habitatges de segona residència en el 64% del total. El mercat i el model turístic residencial han fet de la Cerdanya la gallina dels ous d’or.
Els prats qualificats com a urbanístics a la Cerdanya s’han convertit en el principal desig del sector immobiliari, fins al punt que actualment ja més de sis cases de la comarca de cada deu són de segona residència. Això és així perquè en els últims anys la construcció de cases noves a la vall destinades al turisme residencial s’ha disparat amb uns dos-cents habitatges nous cada any. A la Cerdanya es construeix en l'última dècada dotze cases d’obra nova per cada mil habitants, quan la mitjana de Catalunya és de dues cases per cada mil habitants. Això comporta a la vall una pressió immobiliària equivalent a la que pateix una ciutat de cent-mil habitants. El nombre d’habitatges que no es destinen a primeres residències a la comarca és encara més gran en alguns municipis com ara Bolvir o Alp, en els quals aquest percentatge assoleix el 80%, de manera que entre setmana, vuit de cada deu cases son tancades.
En paral·lel, la realitat de la construcció i el mercat immobiliari ha abocat la comarca al fenomen de la gentrificació, el moviment d’expulsió de la gent cap a les comarques veïnes. Joves i treballadors han de buscar casa al Ripollès, l’Alt Berguedà o l’Alt Urgell.
Aquest escenari immobiliari desfavorable pels joves i la classe treballadora ha coincidit amb una nova realitat social a la Cerdanya. El Procés independentista i el ressorgiment dels moviments ecologistes, feministes i de base popular han generat un moviment contrari al model econòmic inexistent fa una dècada. Les entitats Pirineu Viu, Sindicat d’Habitatge de Cerdanya, Ateneu Popular de Cerdanya i Assemblea de Joves de Cerdanya són tan sols la punta de llança d’un dinamisme social que no s’aturarà.
Notícies relacionadesLa plataforma Confluència per una Cerdanya Sostenible, que agrupa 26 entitats culturals i associacions de base popular de la comarca, ha convocat pel dia 15 de febrer un gran acte unitari de debat a Puigcerdà al voltant de l’accés a l’habitatge. D’aquesta Convenció en sorgirà un manifest que Confluència farà arribar als ajuntaments, Consell Comarcal i Govern de la Generalitat. La Plataforma és ara per ara l’ens més representatiu de l’associacionisme de la Cerdanya, la qual cosa mostra la nova vitalitat social sorgida a la vall en l’última dècada.
Formen Confluència entitats de tots els àmbits com ara l’Associació Agroalimentària de Cerdanya, Amics de Cerdanya, Associació de Veïns de La Molina, Ateneu Popular de Cerdanya, Cerdanya Ecoresort, Cerdanya en Acció pel Clima, Ceretània, Grup d’Amics de Montellà, Grup de Recerca de Cerdanya, Institut d’Estudis Ceretans, Les Petits Ruisseaux, Òmnium Cultural de Cerdanya, Salvem Éller, Salvem La Molina, Salvem La Solana, SOS Pirineus o la Colla Castellera de Cerdanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys