SANITAT
Catalunya va fer 1.344 trasplantaments d’òrgans el 2024
Malgrat les bones xifres, les terceres millors de la seva història, les intervencions van baixar un 3,5% en relació amb l’any anterior i Salut es planteja si ja s’ha tocat sostre.

Catalunya va fer, l’any passat, un total de 1.344 trasplantaments d’òrgans (un 3,5% menys que el 2023, quan en van ser 1.393), fet que representa una mitjana de 3,7 intervencions al dia, la tercera millor xifra de la seva història. A més, el 2024 va ser el segon millor any en donació cadàver (un total de 381, tres menys que el 2023), segons l’Organització Catalana de Trasplantaments (Ocatt). "Aquest any ens hem quedat molt a prop de créixer més que el passat. Aquestes xifres continuen sent extraordinàries", va destacar el director de l’Ocatt, Jaume Tort. Espanya, amb Catalunya al capdavant, continua sent líder mundial en trasplantaments.
Malgrat que algunes xifres han baixat (a més de les esmentades, el 2024 hi va haver 46 donants cadàver per milió de població, davant els 51 del 2023 i les donacions en viu han caigut un 8,6%), Tort va destacar que això es deu al fet que Catalunya creix any rere any en població, motiu pel qual algunes taxes baixen, i també que es fan "moltes més entrevistes".
Tocar sostre
"Hem tingut tres donants cadàver menys, però hem fet moltes més entrevistes. El resultat és magnífic", va dir Tort, que, en al·lusió al descens del 3,5%, no va descartar que Catalunya hagi "tocat sostre". "Ho haurem de veure. També és veritat que estan arribant noves tecnologies que hi estan ajudant, però sens dubte som molt a dalt".
Enric Peso, present ahir a la roda de premsa, va veure com la seva vida se salvava gràcies a la generositat d’un donant anònim. "La meva família va creure que em moria, però fa nou mesos em van trasplantar el fetge i ara estic com si res. Fins i tot he començat a entrenar-me una mica", va dir emocionat als periodistes.
Per tipus d’òrgan, el 2024 van augmentar de forma important els trasplantaments cardíacs (un total de 65, un 16% més que l’any previ) i els pancreàtics (39, un 18,2% més), i en menys mesura els pulmonars (105, un 2,9% més). Per contra, s’han reduït lleugerament els trasplantaments hepàtics (224, un 0,9% menys) i els renals (911, un 6,7% menys). Per hospitals, la Vall d’Hebron ha liderat, un any més, els trasplantaments del territori: va fer un total de 390 intervencions (343 en adults i 47 en nens). L’han seguit el Clínic (317) i l’Hospital de Bellvitge (285). A més, l’Ocatt destaca que el 2024 va ser el tercer millor any en nombre de trasplantaments pediàtrics fets, amb 54 intervencions: 23 de ronyó, 21 de fetge, vuit de cor i dos de pulmó. Actualment, hi ha 1.400 persones esperant un trasplantament, la majoria (1.304) de ronyó.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»
- Nova instrucció als registres El Govern central aprova una instrucció per fer efectiva la prohibició dels ventres de lloguer