Cànnabis i inseguretat
Les dretes utilitzen dades per generar una sensació de perill, mentre que les esquerres intenten desacreditar o minimitzar les xifres.
La inseguretat guanya protagonisme en l’agenda política. Espais de dreta i ultradreta utilitzen casos o dades per generar sensació d’inseguretat mentre que les esquerres intenten desacreditar o minimitzar les xifres. En un context de desafecció política, nous actors polítics que dominen la creació de narratives aconsegueixen els seus objectius: sembla que preocupa la inseguretat, però pocs saben a què es refereixen amb això.
Segons l’últim CEO, els principals temes d’interès són la insatisfacció política, la crisi habitacional i les relacions entre Catalunya i Espanya. La inseguretat apareix després i de manera general i ambigua. Tot i que els furts i robatoris han augmentat i preocupen més, moltes persones confonen problemes de civisme i convivència amb temes de seguretat.
Les plantacions de marihuana no estan entre les principals preocupacions ciutadanes, però el Pla General de Seguretat de Catalunya 2025 sí que identifica el cultiu, distribució i venda il·legal de cànnabis com un dels problemes clau de seguretat a Catalunya. ¿Per què aquesta discrepància?
Tot i que la majoria no coneix o no es veu afectada per plantacions il·legals de cànnabis, el fenomen creix i l’estructura i virulència no deixen d’augmentar. No es tracta d’un veí amb unes plantes al balcó, sinó de grans plantacions en zones forestals gestionades per grups criminals, majoritàriament estrangers. A mesura que el negoci es torna més rendible, arriben grups organitzats amb més recursos.
Com ja explicava el 2021 la infografia d’EL PERIÓDICO La plaga de la marihuana, el problema creix per diversos factors: la demanda augmenta, el règim legal a Espanya és més flexible que en altres països, el mercat nacional és un gran consumidor, i Catalunya té fàcil accés per a la distribució a Europa i compta amb zones boscoses i col·laboradors locals. No obstant, això no explica completament la magnitud del problema. Com detalla el Pla de Seguretat, a part de l’obvi problema de salut pública, una plantació il·legal de cànnabis no només porta la presència d’armes i disputes entre grups, sinó altres riscos. L’alt consum energètic provoca incendis o fallades elèctriques que afecten veïns i afegeixen perillositat a la intervenció de bombers o tècnics en entorns armats. En algunes plantacions, la presència dels distribuïdors genera riscos per a la població pròxima. A més, el cultiu intensiu de cànnabis, espècie no autòctona, impacta en la fauna i flora.
Llavors, ¿quines solucions hi ha? Més inversió de recursos policials no resol tot el problema. La rendibilitat és molt alta i atrau qui té mitjans per intentar-ho, ja que els costos de les grans plantacions es recuperen amb la primera collita. Comparat amb altres drogues, el risc i les penes no són dissuasoris. Potser és hora d’obrir el debat parlamentari sobre la legalització controlada i l’augment de les penes per a la il·legal.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Accident a l’Alta Cerdanya El xòfer del bus sinistrat a França sumava deutes i avaries
- Junta de Seguretat de Catalunya La Guàrdia Civil i la Policia Nacional s’incorporen al 112 de Catalunya
- La ciclista Ares Masip denuncia un intent de violació
- Un dret constitucional Els lloguers pugen en 23 dels 36 municipis de l’àrea metropolitana
- Nou èxit per a ‘La fugida’
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dia de la Constitució Quins centres comercials obren el 6 de desembre a Catalunya i Barcelona?
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Aclariment en directe Gemma Nierga reconeix la mentida d'una convidada de '59 segons' que té un passat pertorbador a Telecinco: "No era veritat"