El PP responsabilitza l’Aemet i exigeix al Govern més mitjans
Malgrat la sintonia exhibida a València entre Mazón i els representants estatals, els populars qüestionen ara la resposta del Govern central davant la situació de crisi meteorològica.
"El poble netejant i els militars a casa", cridava un ciutadà a la càmera ahir. Hi ha un gran malestar al carrer. Amb el retard del senyal d’alerta als pobles, amb la incomunicació, amb el retard en l’arribada dels militars, els quals encara no han vist a tots els pobles. És el neguit d’una població i uns afectats que no entenen d’estats d’alarma, de nivells d’emergència 1, 2 o 3; que veuen passar els dies sense que el fang baixi. I quan passi la tempesta, tots volen que aquest malestar estigui tan lluny com sigui possible.
Aquest és el punt en el qual es troba en aquests moments la bronca permanent en el PP i el PSOE que, en aquests dies de fang, es lliura amb València com a teló de fons. Cada partit polític està mirant de fixar el seu relat de la crisi i de la postemergència. Va començar Alberto Núñez Feijóo el mateix dijous, quan el líder del PP, després de visitar el centre d’Emergències de l’Eliana, va afirmar: "No li demanaria més col·laboració, li demanaria alguna col·laboració", va dir amb referència al president del Govern espanyol, que va visitar el centre una hora després.
"Els protocols s’han complert", va dir amb referència a la polèmica sobre l’enviament de l’SMS. Un president autonòmic pren decisions "en funció de la informació que rep" i aquesta arriba a partir d’"organismes estatals" com l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Avís amb temps
Davant la sospita sobre les dades de l’Aemet, el Govern va reaccionar amb una nota sota el títol Alertes meteorològiques i protecció civil amb tota la cronologia d’avisos: "L’Aemet va informar amb temps sobre l’existència del que es coneix popularment com a gota freda des de dijous 24 d’octubre per primera vegada". "L’Avís Especial de Fenòmens Adversos va ser emès ja el diumenge 27, i es va mantenir actiu els següents dies dilluns i dimarts, indicant un grau de probabilitat de pluges torrencials alt, superior al 70%", va recordar. El mateix Sánchez va visitar ahir al matí el centre d’operacions de l’Aemet, "una de les institucions més respectades de l’Administració", va indicar.
La disputa va continuar ahir. Més que a l’anticipació de la catàstrofe, la disputa està ara en la gestió de la devastació de les localitats afectades per la riuada. El PP nacional, malgrat la sintonia exhibida a València entre Mazón i els representants estatals, està qüestionant ara la resposta del Govern: "Estem davant una emergència nacional. Són necessaris tots els mitjans de l’Estat", apuntava Feijóo a les xarxes socials. Tots els ministres que estan participant en la gestió estan reforçant la idea que, segons els protocols, ells ofereixen recursos i és Mazón, al comandament de les operacions, qui ha de demanar l’ajuda.
Dijous a la nit, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, feia pedagogia: "Els nivells estan clarament establerts. Nivell 1 i 2 correspon a comunitats autònomes. Estem en nivell 2, així ho va demanar el País Valencià. Les competències estan absolutament clares, no hi ha dubte de qui n’és responsable en cada un dels nivells". És la comunitat autònoma qui, a través del Cecopi, trasllada les necessitats al Govern, i aquest en funció de les capacitats trasllada l’ajuda. La delegada del Govern també assenyalava a aquella hora que és la Generalitat "qui dirigeix l’emergència provocada per la dana".
Ahir, després del desplegament de l’Exèrcit (més enllà de l’UME que va arribar el mateix dimarts), la ministra de Defensa, Margarita Robles, va decidir apujar el to. Al matí assenyalava: "L’Exèrcit des del principi està disponible, hem ofert tots els mitjans, hem actuat segons ens ha demanat la direcció d’Emergències. Jo, ahir (per dijous), em vaig alegrar que el president Mazón fos conscient de la importància de la presència de l’Exèrcit" a la zona afectada.
Compromís vol intervenir
Notícies relacionadesMés tard, la ministra assenyalava: "Això ens preguntàvem. Efectivament, els militars estaven preparats per poder intervenir, però la direcció de l’emergència correspon a la Generalitat. Ells van entendre i jo respecto les decisions, no les comparteixo, que l’UME havia de treballar només a la zona d’Utiel i Requena, cregui’m que per a nosaltres i el mateix exèrcit va suposar una frustració no poder treballar en més llocs. Ahir, el president Mazón per sort ja es va adonar que l’Exèrcit era absolutament imprescindible".
Per la seva banda, Compromís reclama al Govern que, "davant la incompetència de Mazón, enviï ja els efectius estatals necessaris a tots els llocs afectats per les destrosses de la dana". "Som conscients de la desídia del president de la Generalitat, el màxim responsable en la gestió d’aquesta crisi, però això no pot significar que milers de valencians i valencianes es quedin sense l’ajuda que necessiten. Per això demanem l’enviament immediat de tots els recursos de l’Estat, com els efectius a què ha fet referència la ministra de Defensa, els demani Mazón o no", va assegurar la portaveu al Congrés, Àgueda Micó.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs