Avançar el rellotge
Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
Cansament, desànim i accidents: els efectes del canvi d’hora en la salut
Experts europeus proposen a la UE un pla per acabar amb el canvi d’hora
Els rellotges es retardaran una hora a les tres, per millorar l’eficiència energètica i aprofitar més les hores de sol
Aquest mes d’octubre es farà novament el canvi d’hora a l’horari d’hivern 2022. Els rellotges s’hauran de retardar una hora per entrar en l’horari d’hivern. Com mana la tradició, aquesta nit dormirem una hora més.
Quan les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, s’hauran de retardar fins a les dues. La modificació horària de primavera s’aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), amb la intenció d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir de diumenge es farà de dia i fosquejarà més aviat, fins a la primavera.
¿Quin dia cal canviar l’hora?
El canvi a l’horari d’estiu es produeix sempre a Espanya l’últim diumenge d’octubre a la matinada, que aquest any cau en 30. Per tant, es manté l’horari d’estiu durant gairebé tot el mes. La data del canvi d’hora serà el pròxim 30 d’octubre de 2022.
¿Cal avançar o retardar el rellotge?
En el canvi horari d’hivern cal retardar el rellotge una hora. El moment exacte de fer-ho és el dia 30 a la matinada, quan a les tres passaran a ser les dues. Si preveus estar dormint a aquella hora, el més còmode és retardar els rellotges a l’anar a dormir per aixecar-te diumenge amb l’hora real.
¿Com t’afectarà l’horari d’hivern?
L’efecte més immediat del canvi d’hora és que es farà de dia i fosquejarà una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a la tarda.
¿Quins efectes té el canvi en la salut?
El canvi a l’horari d’hivern sol tenir efectes molestos (en forma d’insomni, somnolència, irritabilitat o marejos), sobretot en nens i avis. S’han fet molts estudis sobre les seves conseqüències, tot i que cap ha aportat resultats concloents.
El que sí que és un fet és l’alteració del son a causa del canvi d’hora, ja que l’horari de feina continua sent el mateix fins i tot havent dormit una hora més. La ruptura de la rutina del son provoca un efecte similar al del jet-lag, o un augment de migranyes.
Això pot produir, segons una recerca elaborada per científics espanyols, un augment de la mortalitat a les carreteres d’1,5 vides perdudes cada any. Les raons es relacionen amb la fatiga, a causa de l’acumulació d’una hora de son.
Una altra eventual conseqüència de l’alteració del son seria un increment en el nombre d’infarts aguts del miocardi d’entre un 4% i un 29%. La taxa d’atacs de cor durant els primers tres dies de la setmana després del canvi a l’horari d’hivern augmenta aproximadament un 5%, segons l’European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
En tot cas, els humans no som els únics que tenim el canvi d’hora. S’investiguen també els problemes que poden afectar els animals, sobretot els de granja. El canvi horari altera les hores d’alimentació, per exemple en els porcs, que els provoca ansietat. També modifica les hores de munyir les vaques (se’ls extreu la llet cada 12 hores), cosa que provoca pèrdues en el total de litres obtinguts al final del dia.
¿Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?
Un dels arguments que avalen el canvi a l’horari d’hivern són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que estima que l’estalvi energètic potencial és d’un 5% només a Espanya. Aquest percentatge representa, aproximadament, uns 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al consum domèstic (uns 6 euros per llar), i la resta, a la indústria o a la il·luminació d’edificis de serveis.
¿Serà l’últim canvi d’hora?
La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora fos el 2021; ara bé, tampoc ha sigut així. La voluntat dels eurodiputats era que els països que es quedessin amb l’horari d’estiu fessin l’últim canvi al març, i els que optessin pel d’hivern, a l’octubre.
¿Amb quin horari es quedarà Espanya?
Notícies relacionadesNo hi ha res clar. El comitè d’experts nomenat pel Govern per decidir si Espanya es queda amb l’horari d’hivern o amb el d’estiu no es va posar d’acord sobre què era el millor i tot i que es va obrir un període de reflexió per prendre una decisió, ara mateix tot està pendent que Europa reprengui el tema.
¿Quina és la història del canvi d’hora?
El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir adoptar aquesta mesura per aprofitar millor la llum natural del Sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea –de la qual Espanya encara no formava part– va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- ASSUMPTES PROPIS Cristina Fallarás : "No puc comptar quantes vegades m’han violat"
- Quatre morts en l’accident d’un bus que tornava a BCN
- Les mutualitats es concentren a Catalunya i guanyen assegurats
- La protagonista del congrés de Sevilla
- Sanitat La Vall d’Hebron inaugura un edifici per a mil investigadors
- MEDI AMBIENT El Govern aprova avui la llei per a l’erradicació de l’amiant
- Barcelona, protagonista Sandra Durany, de Natura: "Som els reis del regal"
- TELEVISIÓ I MAS El documental de la Xarxa sobre la ràdio local
- Handbol L’"angoixant" lesió de Pol Valera