L’educació sexual a les escoles fa cinc anys que no arrenca
L’octubre del 2019, el conseller Bargalló va assegurar que «d’aquí tres anys» estaria integrada a totes les escoles públiques. Un lustre després, les famílies comencen a rebre un qüestionari.
L’octubre del 2019 el llavors conseller d’Educació, Josep Bargalló, va anunciar al Parlament que "d’aquí tres anys" les escoles públiques catalanes tindrien integrada l’educació afectivosexual d’I3 a quart d’ESO. Tres anys i mig més tard, el febrer del 2023, quan l’assumpte havia de ser ja una realitat tangible a les aules, la conselleria va fer un altre anunci: s’aprovava el decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil (de 0 a 6 anys), que tenia com a gran novetat la incorporació de la coeducació i l’educació afectivosexual. Sobre el paper, en el discurs, el problema es resolia introduint l’educació sexual des de la petita infància. Però... ¿què hi ha després d’aquests anuncis? ¿Com s’està portant a terme l’educació afectivosexual a l’escola catalana? La realitat és que, el setembre del 2024, no només encara no ha arribat de manera sistemàtica, sinó que des de l’Administració encara s’està fent el diagnòstic.
Així ho explica el departament en una carta a les famílies que acompanya una àmplia enquesta [diu que són 10 minuts, però aquest diari ha comprovat que respondre-la amb consciència requereix més temps] que estan rebent aquests dies via l’AFA a fi de recollir les seves impressions en l’Estratègia per a la Implementació de l’Educació Sexual Integral en el Sistema Educatiu Català, que va iniciar l’anterior Govern a través de les conselleries d’Educació i Igualtat i Feminismes junt amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Notícies relacionadesL’enquesta està sent difosa per l’Affac –federació d’associacions de famílies– acompanyada d’una carta firmada per Educació i Feminismes. La carta es va traslladar a l’Affac perquè aquesta la compartís amb mares i pares d’alumnat a finals de juliol, quan encara rebia aquest nom, i està firmada conjuntament amb els grups d’investigació Educació i Gènere i SexAfin de la UAB. Aquest projecte –diu la carta i així ho va explicar fa un any la llavors consellera Anna Simó– consta de diferents fases: "Una, i la més important, inclou un diagnòstic que té l’objectiu d’obtenir una comprensió de la complexitat que envolta l’educació sexual integral".
La qüestió ara serà veure quin lloc ocupa aquesta qüestió en la nova agenda. Avui la consellera Niubó compareix al Parlament, on Bargalló va fer el primer anunci sobre la qüestió fa cinc anys.
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Xarxes de narcotràfic aprofiten la temporada d’esquí per moure droga
- El gimnàs sense miralls
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol