SALUT
Vuit de cada 10 nens berenen de manera poc saludable
Un estudi de la UOC adverteix de la mala qualitat nutricional dels refrigeris a la sortida de l’escola. A més, empitjoren a mesura que es compleixen anys.
La millor opció per berenar a la tarda (i també la més senzilla) és la fruita. Fruita sencera, no sucs ni batuts, per més casolans que siguin. No obstant, només el 22% dels berenars dels nens i nenes de 3 a 13 anys que viuen a Catalunya es poden considerar saludables. Aquest és el dur veredicte d’un estudi liderat pel grup d’investigació FoodLab de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en col·laboració amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) i publicat a la revista Nutrients.
La majoria dels refrigeris que prenen els escolars tenen sucres afegits a dojo i consisteixen, bàsicament, en brioixeria industrial, cereals refinats, productes ultraprocessats i begudes ensucrades disfressades de saludables. L’estudi afegeix que la mala qualitat nutricional dels aliments augmenta a mesura que l’escolar compleix anys. És una realitat palmària que es veu cada dia a la sortida de les escoles. Les famílies de nens i nenes d’infantil i primers cursos de primària solen portar carmanyoles amb fruita partida. Però, a mesura que els nois es fan grans, la fruita van desapareixent i entren en escena berenars industrials comprats al súper. No de manera puntual, sinó cada dia.
El mal hàbit que predomina a Catalunya no és una excepció. Els resultats de l’informe universitari són similars als d’altres estudis de la resta d’Espanya i també en països del nostre entorn.
Després d’analitzar 2.163 berenars de 734 famílies catalanes amb nens i nenes de 3 a 12 anys, els autors de l’estudi de la UOC van concloure que el 42% consistia en entrepans, seguits de brioixeria (24%), fruita (14%) i una combinació de fruita i brioixeria (6%). Dels berenars registrats, només el 22% pot considerar-se saludable perquè compleix les recomanacions de les autoritats sanitàries respecte a nutrició infantil.
Entrepans
Notícies relacionadesL’entrepà és, efectivament, l’opció estrella. Xoriço, sobrassada, pernil curat o cuit, pernil de gall dindi i llonganissa estan a l’ordre del dia. Amb tot, el nutricionista Julio Basulto i el professor universitari expert en alimentació humana Juanjo Cáceres recorden al seu llibre Dieta y cáncer: "Si t’estàs preguntant què poso ara a l’entrepà, et direm que qualsevol cosa que hi posis molt probablement serà millor que l’embotit", expliquen els autors.
L’estudi de la UOC no inclou quins possibles efectes en la salut tenen els berenars no saludables sostinguts en el temps. No obstant, les autores recorden que molta literatura científica ja ha respost aquesta qüestió. "L’evidència demostra que un desequilibri nutricional recurrent en el temps pot tenir conseqüències per a la salut a curt i llarg termini. També pot afectar el creixement i el desenvolupament", explica Nadia San Onofre, investigadora de FoodLab i professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC.
- Accident mortal Mor atropellada una jove de 20 anys que circulava en patinet a Sant Cugat
- Desnonament massiu Els desallotjats del B9 acampen sota una sortida de la C-31 a Badalona i Albiol diu que farà desmuntar les tendes
- Anàlisi L’advocat Martín-Duarte
- Eleccions a Extremadura María Guardiola: "Quan sento els meus adversaris em sembla que estan fora de la realitat"
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Esperit nadalenc El Parc del Fòrum de Barcelona es tenyeix de vermell a la Cursa del Pare Noel
- UNA ALTRA DESGRÀCIA Greu lesió de genoll de Christensen
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Tres nits a la intempèrie Els desallotjats del B9 de Badalona després de passar la primera nit sota sostre: «Estava a punt de morir de fred, ja no aguantava més»
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
