Gairebé mil alertes actives per altes temperatures a més de 20 països

A Europa, els avisos s’estenen des d’Espanya fins al sud de França, bona part d’Itàlia, Grècia i fins i tot diverses regions dels Balcans.

Un home es refresca a l’Índia. | AMIT DAVE / REUTERS

Un home es refresca a l’Índia. | AMIT DAVE / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Més de la meitat del planeta està patint condicions de calor extrema i temperatures molt per sobre del que és habitual. En aquests moments, segons recull l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), hi ha gairebé 1.000 alertes actives per calor a més de 20 països de tot el món. A Europa, per exemple, els avisos s’estenen des d’Espanya fins al sud de França, bona part d’Itàlia, Grècia i fins i tot diverses regions dels Balcans. Mentrestant, a l’altra punta del planeta, la Xina manté actives més de 250 alertes per calor a les seves ciutats, el Japó està polvoritzant tots els seus rècords històrics de temperatura i l’Iran es prepara per a la que podria ser l’onada de calor més gran de la seva història. No hi ha dubtes que la calor extrema està envaint tot el planeta.

Ara mateix hi ha gairebé un miler d’avisos actius arreu del món. En total, són més de 20 els països que tenen una alerta activa per calor tot i que pot ser que aquesta xifra sigui encara més elevada, ja que molts, sobretot al sud global, pateixen condicions extremes però no disposen de sistemes de notificació. Entre els avisos actius en aquests moments destaquen els emesos per Espanya, la Xina, França, Sèrbia, Polònia, Itàlia, Grècia, Portugal, Suïssa, Bèlgica, Alemanya, Àustria, el Canadà, l’Aràbia Saudita, Corea del Sud i els Estats Units.

Més de 48 ºC

En cada cas, aquestes alertes s’activen en funció d’un llindar diferent i seguint diferents criteris (per exemple, hi ha alertes localitzades per regió i d’altres a escala de ciutat). Això sí, en tots els casos aquests avisos s’emeten per alertar sobre el risc que suposen aquests fenòmens per a les poblacions locals. A l’Aràbia Saudita, per exemple, el Govern va activar una alerta davant la previsió que s’arribi a xifres superiors als 48 graus centígrads i que la sensació tèrmica superi els 50. Al Canadà, el servei meteorològic també va emetre una alerta tot i que en aquest cas la previsió és que s’arribi als 30 graus a diversos punts del país.

A Suïssa, es va activar l’alerta més alta possible per calor extrema i, de fet, es va registrar el rècord absolut de temperatura al país a l’arribar als 35,8 graus a la localitat de Biasca. I a Espanya, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) va activar una alerta vermella per a aquest diumenge davant la previsió que s’arribi als 40 graus a la zona Cantàbrica, on, normalment, ni tan sols en aquesta època d’estiu s’hauria de passar dels 30.

El continent asiàtic destaca en aquests moments com un dels epicentres globals de calor extrema. El Japó està polvoritzant centenars de rècords de temperatura, sobretot al sud del país. A l’Iran es van registrar temperatures superiors als 45 graus en localitats situades a més de 1.500 metres d’altitud. Al sud d’Egipte, hi ha zones on les mínimes no baixen dels 35 graus ni tan sols en el moment més fresc del dia.

250 alertes a la Xina

Tailàndia i el Vietnam registren en aquests moments una onada de calor brutal amb una sensació tèrmica molt superior als 50 graus en desenes de ciutats. I a la Xina, el Govern manté actives més de 250 alertes per calor extrema a les seves ciutats on s’estan registrant màximes pròximes als 45 graus.

Notícies relacionades

Aquests registres, lluny de ser una cosa anecdòtica, mostren fins a quin punt la crisi climàtica està alterant el clima global i està deixant temperatures cada vegada més extremes. L’últim gran informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) ja va advertir que el canvi climàtic "ha augmentat dràsticament la freqüència i intensitat de les onades de calor des de la dècada del 1950".

Si abans aquests fenòmens es donaven una vegada cada 10 anys, ara tenen lloc uns quants en un mateix estiu. També s’ha demostrat que, a causa de l’escalfament globall les onades de calor són cada vegada més extremes i deixen temperatures cada vegada més altes. L’impacte de la calor extrema preocupa cada vegada més. Per això, fa uns dies el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, va fer una "crida global" per lluitar contra aquest fenomen.