Els ingressos reals de les famílies creixen un 20% en l’última dècada
La renda per càpita augmenta a Espanya en línia amb la mitjana de països que integren l’OCDE, però el doble que grans potències com França, Alemanya i Itàlia.
La renda real de les famílies espanyoles va créixer un 20% en l’última dècada, en línia amb la mitjana de països que integren l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (18%), segons les últimes dades publicades ahir per l’organisme amb seu a París.
La taxa espanyola és gairebé el doble que la de les tres principals potències econòmiques del continent: França (11,43%), Alemanya (10,19%) i Itàlia (8,47%). Espanya té per davant altres països, com Hongria (65,59%), Polònia (44,90%) o Eslovènia (35,17%), així com Portugal (28,57%), els Estats Units (21,92%) o la República Txeca (21,35%).
El concepte de renda real fa referència als ingressos que les llars tenen a la seva disposició, incloent-hi el salari, els subsidis i els beneficis d’inversions econòmiques (després de descomptar l’efecte provocat per la inflació), per la qual cosa darrere de les xifres hi ha casuístiques molt variades.
Menys aturats
En el cas espanyol, l’alça coincideix amb un increment del nombre de persones treballadores, que en l’última dècada va ser del 25%, i la retallada a la meitat de la xifra d’aturats, segons les dades que publica cada trimestre l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Així, el març d’aquest any va acabar amb 21,2 milions de persones ocupades i 2,9 milions d’aturades, mentre que fa una dècada hi havia 16,9 milions d’ocupats i 5,9 milions d’aturats.
En la comparació amb el trimestre anterior, Espanya va ser la desena economia de l’OCDE on més van créixer els ingressos reals de les llars, amb un avenç de l’1,5% en els primers tres mesos de l’any, el triple del que ho va fer el PIB per càpita (0,54%), que mesura la riquesa total d’un país dividida pel nombre dels seus habitants. No obstant, l’increment de la renda real disponible per cap a Espanya en el primer trimestre del 2024 suposa una desacceleració respecte de l’augment del 3,74% en l’últim trimestre del 2023, mentre que en el cas del PIB per càpita es va produir una accelerada des del 0,34% del trimestre precedent.
D’aquesta manera, els ingressos reals disponibles de les llars espanyoles es van enfilar per sobre de la mitjana del conjunt de països que formen aquesta organització, que va registrar un progrés del 0,9% en els primers tres mesos de l’any, en comparació amb el 0,3% del trimestre anterior. En aquest cas, també els ingressos per càpita van créixer el triple que el PIB per càpita, que va apuntar a una alça del 0,3%. De fet, Espanya va recuperar el PIB previ a la pandèmia ja fa més d’any i mig.
Altres països
Quant a la renda disponible, Polònia va registrar l’increment més gran (10,2%) en comparació amb l’últim trimestre del 2024, i Grècia (-1,9%), la contracció més gran, segons l’organització que reuneix 38 estats.
Notícies relacionadesMentrestant, els grans països de la zona euro van anotar avenços, com Itàlia, que va anotar una alça de la renda disponible del 3,4%, impulsat per la remuneració més gran dels empleats i les transferències socials en espècie; Alemanya de l’1,4%, també per la remuneració dels empleats, i França del 0,6%, recolzat principalment per la millora dels beneficis de pensió bàsica per mantenir el ritme de la inflació.
En relació amb el PIB per càpita, l’augment més gran entre els països de l’OCDE en el primer trimestre es va observar a Israel (3%) i el decreixement més intens va correspondre a Islàndia (-1,57%). Mentrestant, a França es va impulsar un 0,18%; a Alemanya, un 0,16%, i a Itàlia, un 0,37%.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- "Trucar a la Urbana és inútil"
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- ‘El corredor del fuet’ (4) L’escola antisegregació, al límit a Manlleu i Torelló
- Mobilitat a BCN Horta rebutja que la seva superilla sigui una ‘drecera’ a la Ronda de Dalt
- Tornada a les aules Radiografia del professorat