Estudi
La crisi climàtica allarga la durada dels dies a la Terra
El desglaç provoca una redistribució de les masses d’aigua dels pols a l’equador i això reduiria
uns mil·lisegons la velocitat de rotació.

Es tracta d’un canvi a priori imperceptible però cert. I sobretot, es tracta d’una alteració que no només es reflecteix als rellotges sinó que també pot provocar desajustos en algunes de les tecnologies clau que utilitzem en el dia a dia. Un estudi publicat ahir a la revista científica PNAS adverteix que l’avanç de la crisi climàtica està allargant els dies a la Terra. Al llarg del segle passat, es van afegir entre 0,3 i 1,0 mil·lisegon per any. Del 2000 en endavant, es van sumar uns 1,33 mil·lisegons més cada any. I en cas de continuar així, els models suggereixen que cap a finals de segle es podien sumar 2,62 mil·lisegons anuals més. "Tot això pot tenir un impacte en els sistemes de cronometratge precisos com els que s’utilitzen en els sistemes de navegació per satèl·lit i les xarxes de telecomunicacions", adverteixen els autors d’aquest treball.
La velocitat de rotació de la Terra no ha sigut sempre la mateixa. En les seves albors, fa més de 4.500 milions d’anys, sabem que el nostre planeta girava molt més ràpid que ara i que els dies duraven molt menys de 24 hores. Amb el temps, diversos fenòmens físics i geològics han anat ajustant el rellotge fins a arribar als valors a què estem acostumats en el dia d’avui. Tot i així, sabem que aquest fenomen està en contínua evolució. En l’últim mil·lenni, per exemple, s’ha vist que els vaivens de les marees impulsades per la Lluna han alentit a poc a poc la rotació del globus. Fins ara es creia que aquest fenomen era el que provocava una disrupció més gran als rellotges. Però segons adverteix l’anàlisi publicada ahir, l’impacte del canvi climàtic seria encara més gran.
Pujada del nivell del mar
Notícies relacionades¿Però de quina manera la crisi climàtica està alterant la durada dels dies a la Terra? Doncs bé. Parin atenció perquè l’explicació té tot el sentit. Segons explica un grup internacional d’investigadors, entre els quals destaquen experts del Jet Propulsion Laboratory de la NASA i l’Escola Politècnica Federal de Zúric, l’avanç de l’escalfament global està accelerant el desglaç dels pols del planeta i de les seves glaceres i això, al seu torn, augmenta la pujada del nivell del mar i provoca una redistribució de les masses d’aigua des de les regions polars cap a les equatorials.
Tot això hauria provocat un "aplatament" del globus terrestre pels pols i també hauria acabat desaccelerant-ne la rotació. Aquest desplaçament de les aigües cap a l’equador del planeta estaria actuant com un patinador que estén els braços per reduir la velocitat. Per això els dies duren més.
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada
- Comissió 'Operació Catalunya' Artur Mas es querellarà contra els qui "van maquinar" l'Operació Catalunya', que titlla d'"il·legal, il·legítima i immoral"
- Catalunya registra la tercera taxa més alta de dones mortes a mans de la parella o exparella el 2024
- ENERGIA El Govern central nega a les grans elèctriques participar directament en la investigació de l’apagada
- Trobada a Barcelona Sánchez i Illa es reuneixen en plena polèmica per l'opa al Sabadell i l'apagada
- Esmena a la totalitat Junts presenta un veto a la reducció de jornada i complica que s’aprovi al Congrés