Premiat un projecte de teatre que promou l’ús del català
L’institut Ca n’Oriac de Sabadell, un centre d’alta complexitat, aconsegueix que l’alumnat ampliï el vocabulari i millori la fluïdesa a l’hora d’expressar-se amb la iniciativa ‘Escèniques’ .

L’Institut Ca n’Oriac de Sabadell ha guanyat dos premis Baldiri de la Fundació Carulla: el premi a l’Escola Transformadora, pel seu projecte educatiu transformador, que impulsa tant la creació artística com també l’ús del català, i el premi Arts i Llengua, per la iniciativa de teatre Escèniques. "Premiem centres que posen l’art i la cultura al centre de l’aprenentatge", explica Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla. "Aquest any, el focus estava posat a recuperar l’ús de la llengua catalana com un espai de cohesió, i l’Institut Ca n’Oriac ho té tot", afegeix.
"Rebre aquest premi ens anima a continuar amb el nostre projecte", explica Marçal Botey, director de l’institut. "És un reconeixement per al centre, que des del primer moment ha apostat pel compromís amb l’alumnat, les seves famílies i l’ús del català", afegeix.
Una de les joies de Ca n’Oriac és Escèniques, una assignatura de 4t de l’ESO que uneix teatre i català i que ja porta tres cursos en marxa. "L’art és molt present en el nostre centre", remarca Botey. "I també el català. Per això un dels projectes més importants que tenim és l’optativa de teatre". A Escèniques, els alumnes creen, juntament amb artistes professionals, una obra de teatre.
Procés de creació
"Escèniques impulsa el català a través de l’art, així com un acostament al món del teatre i també la cohesió entre els alumnes", segons assenyalen Yolanda Carrillo i Roser Farriol, les professores responsables de l’assignatura. Durant tot el curs, els estudiants s’encarreguen de tot el procés de creació d’una obra de teatre: des d’escriure el guió, fins a l’actuació, passant per la part més tècnica. I tot en català, de manera que d’una manera lúdica i atractiva s’aconsegueix que els joves utilitzin més aquesta llengua. "Converteixen la llengua en una eina de joc al món teatral", remarquen les docents.
"Mai posen cap resistència. Creen jocs, elaboren l’obra i ho fan tot en català", afegeixen. Carrillo també posa en valor l’impacte que l’assignatura té en l’alumnat: "Milloren molt en la part fonètica i augmenta la seva facilitat i fluïdesa parlant català", assegura. I no només això. "Fer teatre els ajuda amb la memorització i incorporen moltes expressions i vocabulari de manera natural".
La setmana anterior a l’estrena de l’obra, l’alumnat porta a terme una residència al centre cultural de creació laSala.
El mèrit del premi és més gran si tenim en compte que Ca n’Oriac és un institut d’alta complexitat, que concentra un elevat percentatge d’alumnat vulnerable. "El català se sent molt poc i és un dels nostres reptes principals", assenyala Botey. "Veure que amb els nostres projectes l’alumnat s’acaba defensant en català és una alegria per a nosaltres". Des dels seus inicis, fa sis anys, el centre ha posat el focus en els alumnes i la seva cohesió amb l’entorn.
"Un dels pilars centrals del nostre institut és l’acompanyament", assenyala el director. "Durant tot el curs fem diverses tutories de seguiment i quan se’n van del centre treballem per mantenir aquest vincle amb una figura de mentoria de continuïtat", afegeix.
Aquesta filosofia i compromís és el que els ha valgut els premis Baldiri. "L’equip de Ca n’Oriac és supercompromès", valora Esteve. "És un centre que no dona l’esquena a la realitat social dels seus alumnes i que treballa des dels projectes artístics per donar-los resposta". La directora de la Fundació Carulla considera que el projecte Escèniques és un clar exemple de creació que genera cohesió amb l’institut, els joves i la llengua catalana. "No és l’únic centre que té un projecte així. Hem rebut projectes molt macos, fet que demostra l’alt nivell de l’equip educatiu de Catalunya i la importància de motivar els joves", remarca.
Notícies relacionadesImpuls econòmic
El Premi a l’Escola Transformadora consisteix en una dotació econòmica de 4.500 euros, dirigida a un centre educatiu "compromès amb el treball amb la cultura, la llengua catalana i les arts per fer front als reptes socials i culturals actuals. Mentre que el premi Arts i Llengua suposa una dotació de 3.400 euros. Aquests imports permetran a Ca n’Oriac continuar fomentant els projectes que uneixen l’art i la llengua. "Podrem continuar fent aquest projecte durant més anys i tenir col·laboracions", afirma, feliç, Farriol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»