estudi

El soroll i la contaminació afecten la salut mental dels nens

El soroll i la contaminació afecten la  salut mental dels nens
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Respirar aire contaminat i viure en ambients massa sorollosos és un factor que dispara el risc de patir malalties mentals en nens i adolescents. Segons apunta un estudi internacional publicat ahir a la revista científica JAMA Network Open, l’exposició a aquests contaminants ambientals durant les primeres etapes de la vida augmenta les probabilitats de desenvolupar trastorns psicòtics, depressió i ansietat al llarg de l’adolescència i la infància. "Les intervencions per reduir l’exposició a la contaminació de l’aire i del soroll, com la creació de zones verdes, podrien ser claus per millorar la salut mental de la població", diuen els experts que han realitzat aquest treball, liderats per la investigadora Joanne B. Newbury, de la Universitat de Bristol.

L’anàlisi, pilotada per un grup d’experts britànics en salut pública i psiquiatria, pren com a referència les dades de més de 9.000 nens d’entre 12 i 24 anys residents al Regne Unit. En tots els casos, els investigadors van recopilar, d’una banda, informació sobre l’exposició a la contaminació de l’aire i del soroll ambiental amb què havien conviscut els nens des dels seus primers anys fins a l’edat adulta i, d’altra banda, avaluacions sobre el seu estat de salut mental.

Notícies relacionades

Depressió i ansietat

L’anàlisi detallada de tota aquesta informació va permetre trobar una associació entre l’exposició a aquestes fonts de contaminació i el risc de desenvolupar malalties mentals en nens, adolescents i joves. Respirar aire contaminat es va relacionar amb més risc de trastorns psicòtics i depressió, mentre que l’exposició a alts nivells de soroll es va associar amb un risc més gran d’ansietat. Segons els autors, es tracta de la primera vegada que s’assenyala l’impacte d’aquest fenomen en nens i adolescents.