Neix ‘Idò!’, el nou projecte editorial per donar suport al català a les illes

Figures reconegudes del panorama cultural i lingüístic de les Balears van participar a la gala de presentació de la publicació, que compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya.

Neix ‘Idò!’, el nou projecte editorial per donar suport al català a les illes

SÍLVIA VELERT

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA VELERT

Idò!, el nou projecte editorial del Diario de Mallorca per donar suport al català, ja és una realitat. El Club DM va acollir el passat dimecres la gala de presentació d’aquesta publicació setmanal, que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i neix amb l’interès d’impulsar la cultura mallorquina i de promocionar l’ús de la llengua pròpia.

La vetlada va començar amb l’actuació del grup mallorquí O-Erra. A continuació, hi va intervenir la directora del Diario de Mallorca, Marisa Goñi, ressaltant que, tot i que la publicació té com a llengua vehicular el castellà, el català sempre ha estat present a la línia editorial del diari: "Aquesta nova publicació ajudarà a dinamitzar la llengua pròpia". Goñi va explicar els trets principals del nou projecte Idò! Tindrà un espai de quatre pàgines cada dissabte a la secció de Cultura i Societat en paper imprès i també a la web, amb difusió a les xarxes socials.

Els lectors hi podran trobar entrevistes, reportatges, històries personals, concursos, jocs i recomanacions. La ciutadania també podrà gaudir cada mes d’un acte d’interès cultural en català a les instal·lacions del Club.

"Cada gra de sorra compta"

En representació de la Generalitat catalana hi varen estar presents els responsables polítics Marc Bataller, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, i Eva Pomares, directora general de Difusió. Bataller va assegurar que el català "no viu un moment dolç. Hem de remar junts perquè tengui més pes, sobretot entre els nostres joves". I va afegir: "A les Illes i al País Valencià, Vox-PP intenta ofegar la nostra llengua i hem de frenar aquesta situació. Cada gra de sorra conta".

"Falta més cura"

Les seves paraules varen donar pas a la taula rodona, moderada per Carlota Pizà, coordinadora del projecte Idò! a les illes, que també tindrà una edició al Diario de Ibiza. Hi varen participar Biel Mesquida, reconegut escriptor mallorquí; Antoni Llabrés, president de l’Obra Cultural Balear (OCB); Pau Emili, president de Joves per la Llengua, i Montse Ollé, metgessa del col·lectiu Sanitaris per la Llengua.

Mesquida va afirmar que els polítics "no tenen tota la culpa de la decadència del català a les illes". "Falta més cura per part de la gent, que hauria de parlar la nostra llengua de forma correcta i sentida". Per la seva part, Antoni Llabrés va destacar la importància del projecte Idò!, perquè "enriqueix l’oferta informativa en uns moments difícils i hostils cap a la llengua".

Notícies relacionades

A més, va fer un repàs de les accions de la seva organització davant els canvis legislatius a l’àmbit de l’Administració, Sanitat i Educació a les illes i va convidar la ciutadania a participar a la mobilització del proper 5 de maig.

Pau Emili va apostar pels punts forts de les activitats de promoció que tenen èxit a les illes, com l’Acampallengua o les xerrades als instituts: "Les propostes divertides en català funcionen". Montse Ollé va criticar que el català no és una llengua plenament usada a la sanitat balear i els catalanoparlants "són menyspreats". L’acte va finalitzar amb una segona actuació del grup O-Erra i un còctel als jardins del Diario de Mallorca.

Temes:

Generalitat Vox