serveis socials

La Generalitat no pot assumir la renda universal per fill

L’ajuda pública que erradicaria la pobresa infantil suposaria una despesa de 1.300 milions. A Catalunya, un de cada tres menors és pobre.

La Generalitat no pot assumir la renda universal per fill

ELISENDA COLELL

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una ajuda universal de criança per a totes les famílies amb menors al seu càrrec. És la mesura que d’una forma més ràpida i eficaç aconseguiria acabar amb l’elevada taxa de pobresa infantil a Catalunya segons l’estratègia de lluita contra aquesta xacra que va presentar ahir el Govern de la Generalitat i que recull 12 propostes a desenvolupar en cinc anys. La proposta estrella, aquesta renda universal, costa 1.300 milions d’euros, la xifra resultant de donar a cada pare o mare a Catalunya 100 euros al mes per cada fill menor d’edat. "Però la Generalitat no té la capacitat pressupostària per aprovar-la", va sentenciar el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

A Catalunya, un de cada tres nens i adolescents és pobre. En total, 442.300 nens i nenes es troben en situació de pobresa o risc d’exclusió, dels quals 167.771 estan en risc de pobresa greu, segons l’Enquesta de Condicions de Vida. És la taxa més alta a Europa, després de la de Romania (41,5%), Bulgària (33,9%) i la mitjana d’Espanya (32,2%). Comparats amb els adults o els més grans de 65 anys, és la franja generacional més pobra. I on les polítiques públiques tenen menys incidència. Les administracions només aconsegueixen reduir en vuit punts la pobresa entre nens, quan en el grup de més grans de 65 anys les pensions rebaixen la pobresa en 68 punts percentuals. "Aquestes taxes de pobresa són inacceptables. No podem viure en un país on el codi postal de naixement predetermini el futur", va remarcar Campuzano.

En aquest context, fa dos anys que entitats socials i experts van iniciar un treball per dissenyar un pla viable que pugui aplicar el Govern. La primera mesura que planteja aquest projecte és l’ajuda per criança de menors a càrrec. "Dels 27 estats membres de la Unió Europea, n’hi ha 20 que tenen aquesta prestació universal de criança dels fills. És la mesura que d’una manera més ràpida i eficaç ens permetria reduir de forma important la pobresa infantil", va exposar Mireia Borrell, experta d’Ivàlua que ha participat en el projecte.

"Ho ha de fer l’Estat"

Notícies relacionades

Si l’aportació fos de 100 euros al mes, el cost d’aquesta prestació seria de 1.300 milions d’euros a l’any per a la Generalitat. "No tenim capacitat d’esforç pressupostari, no podem assumir-ho. Ho ha de fer l’Estat espanyol", va afegir Campuzano, que va recordar que el pressupost de Salut, Educació i Drets Socials és de 12, 7 i 3 milions, respectivament.

Una tesi que també va defensar la consellera d’Educació, Anna Simó, al·ludint al dèficit fiscal català. "O fem canvis estructurals en els ingressos de la Generalitat o no podrem fer els salts qualitatius i quantitatius que necessita el país", va dir la consellera, que va insistir en els 22.000 milions "que cada any se’n van i no tornen".