Sant Adrià

Èxit a la Mina d’un pla contra l’obesitat infantil

Els 41 nens participants van aconseguir reduir un punt l’índex de massa corporal 

El programa pilot provat al barri s’estendrà pròximament a uns 27 equips més d’atenció primària de tot Catalunya.

Èxit a la Mina d’un pla contra l’obesitat infantil

Beatriz Pérez

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un programa pilot de la Conselleria de Salut per lluitar contra l’obesitat infantil ha aconseguit reduir un punt l’índex de massa corporal (IMC) de 41 nens del barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs. L’IMC indica la prevalença de l’obesitat i, en aquests menors, va baixar de 26,4 punts a 25,4. Quan el pes és saludable, l’IMC està entre 18,5 i 24,9. Un nen amb obesitat té fins i tot un 70% més de possibilitats de patir obesitat d’adult.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, van presentar ahir des del centre d’atenció primària (CAP) Besòs de Barcelona el programa per combatre l’obesitat infantil a Catalunya. El programa pilot es va dur a terme a la Mina, un barri amb dificultats socioeconòmiques, i s’estendrà fins a 27 equips d’atenció primària (els anomenats EAP) de Catalunya.

"Un 12,6% dels nostres nens tenen obesitat. Són nens que consumeixen begudes ensucrades i que fan poca activitat física. És una epidèmia, però no només aquí, sinó al conjunt d’Europa. Aquests nens seran adults amb diabetis i malalties cardiovasculars", va dir el conseller Balcells. Amb aquest pla, Salut busca promoure hàbits alimentaris adequats i exercici físic.

Moltes intervencions

Segons la doctora Cabezas, l’obesitat infantil està influïda per l’entorn ambiental, en què predominen el sedentarisme, els aliments ultraprocessats i els horaris descontrolats, que indueixen una falta de son. "Per això no serveix una intervenció aïllada, sinó que s’han de fer moltes intervencions", va assenyalar la secretària de Salut Pública. Els països mediterranis (Xipre, Grècia, Itàlia i Espanya), amb la "millor alimentació", són paradoxalment els que tenen més obesitat infantil. "Tenim el millor patró [la dieta meditarránea] però no el seguim", va dir.

Per això Salut s’ha proposat crear un programa contra l’obesitat infantil dirigit a mares embarassades i a nens fins abans de l’adolescència. El model pilot es va desenvolupar entre febrer del 2021 i desembre del 2022 a la Mina. Es va dividir en dues parts: la intervenció comunitària i la intervenció des del centre de salut. Els agents comunitaris van fer un diagnòstic de l’entorn; per exemple, si falten o no peixateries o fruiteries o si hi ha llocs per fer esport. El centre de salut va promoure consells de l’estil de vida (hores de son, activitat física, menjar fins a cinc peces de fruita al dia).

Notícies relacionades

Un total de 141 nens de la Mina van ser derivats a aquest programa pilot, però només el van acabar 41. Segons Salut, el consum d’aliments saludables ha millorat molt, mentre que s’ha reduït el dels aliments malsans. El descens del consum de begudes ensucrades dels qui en consumien tres o més vegades a la setmana ha sigut del 49% (abans, 68,6%; després, 19,6%). Hàbits com la millora de les hores de son s’han incrementat significativament, així com el joc actiu i el temps dedicat a l’esport. I les hores dedicades a l’ús de pantalles s’han reduït significativament.

"També volem treballar amb les escoles revisant els menús escolars", ha destacat Balcells.