El 50% de dones amb discapacitat han patit maltractament

Les xifres de violència de gènere en aquest col·lectiu dupliquen el percentatge registrat en la població general. Preocupen, sobretot, les agressions sexuals.

Dones es manifesten en una concentració feminista. | DIEGO RADAMÉS / EUROPA PRESS

Dones es manifesten en una concentració feminista. | DIEGO RADAMÉS / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 50% de les dones amb discapacitat greu han patit violència per part de la seva parella o exparella: una xifra que gairebé duplica el percentatge de la població que no té cap discapacitat. Aquesta és una de les dades que llança una enquesta del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) sobre l’impacte de la violència masclista sobre les dones del col·lectiu. Segons assenyala aquest informe, aquestes dones estan deu punts per sobre en les taxes de victimització de diferents tipus de violències masclista: des dels abusos a la infància fins al sèxting, passant per l’assetjament en l’ocupació.

Com més limitació tenen les dones a l’hora de realitzar les tasques quotidianes, més gran és la violència que reben, sigui sexual, física o psicològica. Fora de la parella, el 30% de les dones amb discapacitat han patit violència des dels 15 anys. Una dada molt per sobre del 19% de les dones sense discapacitat. Dins de la parella, la bretxa és encara més gran. El 50% de les dones amb greus limitacions que han patit violència per part de la seva parella o exparella és gairebé el doble de la taxa entre persones sense discapacitat (28%). També registren més assetjament: el 35% respecte del 19%, i gairebé dupliquen la taxa d’assetjament sexual al treball. Les dones amb discapacitat arriben al 41,8% respecte del 28% de la resta.

Una seqüela dels abusos

Aquest informe també revela que el 55,2% de les dones amb discapacitat van patir violència durant la infància, una realitat que va afectar el 47% de dones sense discapacitat. De les que sí que tenen discapacitat, el 42% van estar exposades a violència sexual durant la infància, mentre que el 40% han patit assetjament sexual en algun moment de la seva vida. De fet, el 23% afirmen que la seva discapacitat és una seqüela de la violència física o sexual que han patit per part de la seva parella, el 14% la relacionen amb la violència sexual fora de la parella.

Una altra enquesta realitzada a Madrid aquest 2023 aprofundeix en aquesta realitat. El 73% de les madrilenyes amb discapacitat han sigut exposades a situacions d’abús o violència, el 62% ha patit violència de gènere i el 38% ha sigut violades per la seva parella o exparella. És més: l’11% afirmaven que pateixen discapacitat a causa de la violència a què han sigut sotmeses.

Notícies relacionades

L’informe estatal del CERMI també assenyala que són molt poques les dones d’aquest col·lectiu que decideixen fer el pas de denunciar. De fet, aporta dades de tres testimonis de dones que relaten que se’ls va denegar l’assistència jurídica gratuïta de manera "inexplicable" en la majoria de casos. També assenyalen la poca credibilitat que s’atorga a aquestes dones, especialment si tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual. Exposen un cas d’una dona en què decideix no denunciar l’assetjament sexual que patia per por de perdre la feina.

La violència masclista, i especialment la sexual, és una de les bretxes més grans que pateixen aquestes dones, tot i que no l’única. També són la baula més feble al mercat laboral. Cobren un 18% menys que les persones sense discapacitat, però també estan un 10% per sota del sou que perceben els homes amb discapacitat.