CRISI HÍDRICA
Les pluges donen un respir als pantans catalans
Les reserves del sistema Ter-Llobregat han recuperat el nivell dels 100 hm³
Si les reserves continuen augmentant les setmanes vinents, el Govern no descarta sortir de la fase d’emergència i tornar a la d’excepcionalitat.
Els embassaments dels rius Ter i Llobregat ja emmagatzemen més de 100 hectòmetres cúbics. En concret, segons l’última dada disponible, ahir s’acumulaven 103,59 hm³ als pantans de Sau, Susqueda, la Baells, Llosa del Cavall i Sant Ponç. Amb aquesta quantitat d’aigua, setmanes enrere, l’escenari era d’excepcionalitat i no d’emergència. ¿Per què? La fase d’emergència s’activa quan les reserves conjuntes d’aquests dos rius disminueixen per sota dels 100 hm³. L’emergència no s’aixecarà immediatament, ja que no tindria sentit eliminar-la per tornar a descendir del llindar al cap d’unes setmanes. No obstant, si les reserves continuen augmentant, la Generalitat no descarta tornar a l’excepcionalitat sempre en cas que les previsions meteorològiques acompanyin.
És important diferenciar el conjunt de les conques internes amb la situació concreta del sistema Ter-Llobregat. En el conjunt de les conques de l’est de Catalunya (les que no formen part de la conca de l’Ebre), el volum d’aigua disponible representa un 16,35% de tot el que es pot arribar a embassar. Si ens fixem només en els embassaments del Ter i el Llobregat, el percentatge és del 16,92% i en les pròximes hores serà del 17%.
Davant aquesta situació, hauria de ploure encara molt més perquè les localitats de l’Empordà proveïdes per l’embassament Darnius-Boadella puguin sortir de l’emergència (en aquests moments s’ha declarat l’estadi 2 d’aquesta fase crítica).
Les precipitacions de les últimes hores, a més de regar també les capçaleres del Ter i el Llobregat, han sigut intenses tant a l’Empordà, al llarg del curs del Muga, com en tot el litoral i prelitoral. Això equival a més aigua per als aqüífers i assegura que l’augment de les reserves als embassaments continuarà.
En els pròxims dies, tot i que no plogui, les aportacions dels rius arribaran als pantans. També s’ha de tenir en compte que la neu s’anirà fonent i també arribarà als rius. Per tant, seran claus els pròxims episodis de tempestes per saber en quina situació s’entra en l’època més calorosa d’any. La primavera acaba de començar i encara hi ha setmanes de marge perquè els rius rebin més aigua.
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar fa una setmana que si es compleixen els pronòstics i continua plovent, es plantejaran el relaxament de les restriccions. Si els embassaments del sistema Ter-Llobregat arribessin al 20%, per exemple, se sortiria de l’emergència sense cap dubte, va assegurar Mascort.
Notícies relacionadesDebilitat de les platges
D’altra banda, la borrasca Nelson ha evidenciat de nou la debilitat d’algunes platges de Catalunya. S’han hagut de tallar passejos marítims a Sant Antoni de Calonge, mentre que el mar ha recuperat terreny a Montgat, Badalona i la mateixa Barcelona. L’alcalde Collboni va visitar ahir la platja de la Barceloneta i va fer un recorregut en direcció al Port Olímpic. Va explicar que els tècnics han calculat que els temporals s’han emportat entre el 15% i el 30%, de mitjana, de la sorra de les platges de Barcelona, tot i que va afegir que caldrà esperar unes dues setmanes per comprovar quant del perdut es recupera "de manera natural".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- Sanitat Salut abordarà la mort sobtada infantil amb un nou protocol
- ‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
- Guardó Toni Ruiz, premiat a Davos per la seva capacitat transformadora
- Von der Leyen augura una "dura era de la competició geoestratègica"
- El laberint màgic de Trump
- Un incendi en un hotel de Turquia causa almenys 76 morts
- L’alliberament de 92 presos palestins revela el maltractament a les presons israelianes
- Crisi hídrica La sequera empitjora a l’Empordà: 22 nous municipis passen a la fase d’emergència