CRISI HÍDRICA

Les pluges donen un respir als pantans catalans

Les reserves del sistema Ter-Llobregat han recuperat el nivell dels 100 hm³ 

Si les reserves continuen augmentant les setmanes vinents, el Govern no descarta sortir de la fase d’emergència i tornar a la d’excepcionalitat.

Les pluges donen un respir als pantans catalans

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Els embassaments dels rius Ter i Llobregat ja emmagatzemen més de 100 hectòmetres cúbics. En concret, segons l’última dada disponible, ahir s’acumulaven 103,59 hm³ als pantans de Sau, Susqueda, la Baells, Llosa del Cavall i Sant Ponç. Amb aquesta quantitat d’aigua, setmanes enrere, l’escenari era d’excepcionalitat i no d’emergència. ¿Per què? La fase d’emergència s’activa quan les reserves conjuntes d’aquests dos rius disminueixen per sota dels 100 hm³. L’emergència no s’aixecarà immediatament, ja que no tindria sentit eliminar-la per tornar a descendir del llindar al cap d’unes setmanes. No obstant, si les reserves continuen augmentant, la Generalitat no descarta tornar a l’excepcionalitat sempre en cas que les previsions meteorològiques acompanyin.

És important diferenciar el conjunt de les conques internes amb la situació concreta del sistema Ter-Llobregat. En el conjunt de les conques de l’est de Catalunya (les que no formen part de la conca de l’Ebre), el volum d’aigua disponible representa un 16,35% de tot el que es pot arribar a embassar. Si ens fixem només en els embassaments del Ter i el Llobregat, el percentatge és del 16,92% i en les pròximes hores serà del 17%.

Davant aquesta situació, hauria de ploure encara molt més perquè les localitats de l’Empordà proveïdes per l’embassament Darnius-Boadella puguin sortir de l’emergència (en aquests moments s’ha declarat l’estadi 2 d’aquesta fase crítica).

Les precipitacions de les últimes hores, a més de regar també les capçaleres del Ter i el Llobregat, han sigut intenses tant a l’Empordà, al llarg del curs del Muga, com en tot el litoral i prelitoral. Això equival a més aigua per als aqüífers i assegura que l’augment de les reserves als embassaments continuarà.

En els pròxims dies, tot i que no plogui, les aportacions dels rius arribaran als pantans. També s’ha de tenir en compte que la neu s’anirà fonent i també arribarà als rius. Per tant, seran claus els pròxims episodis de tempestes per saber en quina situació s’entra en l’època més calorosa d’any. La primavera acaba de començar i encara hi ha setmanes de marge perquè els rius rebin més aigua.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar fa una setmana que si es compleixen els pronòstics i continua plovent, es plantejaran el relaxament de les restriccions. Si els embassaments del sistema Ter-Llobregat arribessin al 20%, per exemple, se sortiria de l’emergència sense cap dubte, va assegurar Mascort.

Notícies relacionades

Debilitat de les platges

D’altra banda, la borrasca Nelson ha evidenciat de nou la debilitat d’algunes platges de Catalunya. S’han hagut de tallar passejos marítims a Sant Antoni de Calonge, mentre que el mar ha recuperat terreny a Montgat, Badalona i la mateixa Barcelona. L’alcalde Collboni va visitar ahir la platja de la Barceloneta i va fer un recorregut en direcció al Port Olímpic. Va explicar que els tècnics han calculat que els temporals s’han emportat entre el 15% i el 30%, de mitjana, de la sorra de les platges de Barcelona, tot i que va afegir que caldrà esperar unes dues setmanes per comprovar quant del perdut es recupera "de manera natural".