Justícia relleva el director de Mas d’Enric i els sindicats fixen dos dies de vaga

Presidència agafa el timó de la negociació amb els funcionaris, que ahir a la nit van anunciar dues jornades de protestes: el 26 d’abril, l’inici de la campanya electoral a Catalunya, i la jornada de reflexió de l’11 de maig.

Justícia relleva el director de Mas d’Enric i els sindicats fixen dos dies de vaga

GERMAN GONZÁLEZ j. G. ALBALAT

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Justícia ha rellevat el director de la presó tarragonina de Mas d’Enric, Paco Romero, després que aquest, segons el departament, posés a disposició el seu càrrec. El cessament es produeix dies després de l’assassinat de la cuinera del centre penitenciari, Núria L., en mans d’un intern que després es va suïcidar. Els funcionaris van bloquejar durant diversos dies les presons en senyal de protesta i des d’aleshores han reclamat la dimissió de la consellera Gemma Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

En els últims dies, la tensió havia disminuït i els funcionaris es van limitar a mobilitzar-se aprofitant la sortida del centre de Brians 2 de Dani Alves. El departament de Funció Pública, dependent de la Conselleria de Presidència de Laura Vilagrà, ha agafat el timó del diàleg amb els sindicats, que van anunciar ahir a la nit una vaga per al dia 26 d’abril, a l’inici de la campanya electoral a Catalunya, i una altra l’11 de maig, jornada de reflexió, així com altres mobilitzacions.

Sortida "consensuada"

La conselleria assegura que el "relleu" de Romero és una "decisió meditada" que ha "comptat amb l’acompanyament de la direcció de la Secretaria de Mesures Penals", dirigida per Amand Calderó. La mesura, sosté, s’ha pres de "manera consensuada" entre el fins ara director de la presó de Mas d’Enric i el departament, que han arribat a la conclusió que "fa falta" encarar "una nova etapa en el centre després de la crisi viscuda en els últims dies", amb referència a les protestes dels funcionaris després de l’assassinat.

Així, fonts de la conselleria van precisar que Romero havia comunicat fa temps la seva intenció de canviar de destí. No obstant, la seva sortida es produeix després d’uns dies de màxim conflicte entre l’Executiu català i els empleats de les presons. De fet, es tracta del primer "relleu" (com el qualifica Justícia) en el sistema penitenciari català des de les protestes. Els partits polítics de l’oposició havien reclamat a Justícia responsabilitats" per l’assassinat de Núria L.

Notícies relacionades

Justícia va precisar que Romero és "un professional de vàlua reconeguda i amb una llarga trajectòria en el sistema penitenciari català" que a partir d’ara assumirà "noves responsabilitats directives". Havia estat al capdavant del centre penitenciari de Tarragona des de l’abril del 2005. La conselleria va voler deixar clar que "ha realitzat una gestió excel·lent del centre i ha exercit les seves responsabilitats amb gran professionalitat i vocació de servei públic". Va començar la seva trajectòria professional el desembre del 1988 com a funcionari. Des del 1997, ha ocupat diferents responsabilitats. De fet, va dirigir la presó antiga de Tarragona del2005 al 2015 i després ja va enllaçar amb l’etapa a Mas d’Enric.

Els sindicats de presons, no obstant, no s’han quedat satisfets amb el seu relleu i ahir a la nit van anunciar la convocatòria de dos dies de vaga, una concentració per al 5 de maig vinent i altres actes de protesta encara per determinar. Les organitzacions Cesif, Intersindical, UGT, CCOO, Iac-Catac i Acaip admeten que l’escenari "podria estar canviant" i que l’anunci del cessament del director de Mas d’Enric "suposa un reconeixement públic del Govern" que la Conselleria de Justícia "ha d’assumir la seva responsabilitat". No obstant, a l’entendre dels sindicats, "s’ha sacrificat un peó amb la finalitat de protegir figures més rellevants" i l’"interès de preservar als màxims responsables evidencia que els objectius electorals semblen tenir prioritat per sobre de la voluntat del Govern de resoldre el conflicte". Per aquesta raó, els representants dels treballadors de les presons avisen que "mai" consideraran la consellera Ubasart ni Calderó com a "interlocutors vàlids". Els sindicats de presons n’han sol·licitat des del primer dia del conflicte la dimissió, una petició que tots dos han rebutjat.

Temes:

Govern UGT CCOO