El canvi d’horas’encalla a Europa

Acabar amb el canvi horari continua entre els assumptes pendents de les institucions europees. Els experts reclamen que la reforma horària el 2026 s’inclogui en els programes de les eleccions europees.

2
Es llegeix en minuts
JAVIER PENA

Com cada any, els rellotges de la població europea entraran en el conegut horari d’estiu el 31 de març (matinada de diumenge). Malgrat que hi ha hagut diversos intents d’acabar amb un costum que va començar als anys 70 –durant la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir estalviar energia aprofitant les hores de llum solar durant els mesos d’estiu–, la decisió d’acabar per sempre amb el canvi d’hora cada mig any encara no s’ha adoptat. Continua estant entre els assumptes pendents de les institucions europees.

Per això el grup d’experts Time Use Initiative considera que les pròximes eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran el 9 de juny, són una oportunitat d’or perquè els partits polítics es mullin en aquest aspecte, l’incloguin en els seus programes i, finalment, s’adopti la decisió en la pròxima legislatura.

Els experts basen la seva petició en els estudis que indiquen que el canvi d’hora cada sis mesos, per adaptar-lo a l’horari d’estiu i d’hivern, influeix negativament en la salut, ja que provoca una espècie de "petit jet-lag" o "desajust" per la necessitat d’adaptar-se, de sobte, a un nou horari. Així mateix, investigacions recents mostren que no serveix per estalviar energia, el principal argument utilitzat, any rere any, per obligar els europeus a canviar els rellotges.

A l’estiu del 2026

En concret, l’organització sense ànim de lucre Time Use Initiative, que promou el dret al temps arreu del món, conscient que la reforma horària no es pot fer de la nit al dia i que els intents en el passat han fracassat, ha llançat un manifest en què reclama el final de l’horari d’estiu el 2026 "a tot estirar". "El canvi d’hora estacional està obsolet i la UE pot acabar amb això. Basant-se en la proposta que el 2018 va fer la Comissió Europea, aquesta institució i el Consell de la UE haurien de proposar un full de ruta per posar fi a l’horari d’estiu a tot tardar el 2026", assenyala el manifest.

Notícies relacionades

Els experts proposen que s’estableixin zones horàries naturals de manera permanent a la UE. A Espanya, l’horari que correspondria en funció del mapa de 24 franges en què es divideix el planeta és una hora menys, és a dir, l’hora que té les Canàries i Portugal. No obstant, el 1940, Franco el va canviar per tal d’ajustar-se a l’Europa central i alinear-se amb l’horari d’Alemanya i Itàlia i no s’ha modificat des d’aleshores.

"La UE ha de reaccionar a l’impacte negatiu dels rellotges desalineats pressionant per implementar zones horàries permanents tan pròximes com sigui possible a l’hora solar o hora natural a Europa", exigeix el manifest, partint que "els horaris desalineats fan que les jornades comencin abans que el cicle natural del dia i la nit, com passa en els estats de l’Europa occidental i a tot arreu durant l’estiu, que augmenta la privació del son i causa efectes negatius en la salut, l’economia i la seguretat humana".

Temes:

Portugal