Conflicte penitenciari

Dues presons retiren de les cuines reclusos amb crims de sang

Justícia pretén revisar i avaluar el risc dels serveis auxiliars del CIRE

Justícia remarca que la decisió l’han pres els directors i les juntes de tractament dels centres de les presons de Lledoners i Ponent després del crim de Mas d’Enric.

Dues presons retiren de les cuines reclusos amb crims de sang

GERMÁN GONZÁLEZ J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La mort de Nuria L., la cuinera de la presó tarragonina de Mas d’Enric, en mans d’un intern fa dues setmanes comença a provocar canvis a les presons catalanes. Amb la intenció de reforçar la seguretat i la seva percepció, els equips directius i les juntes de tractament poden canviar els interns destinats a les cuines que es considerin potencialment perillosos pel delicte pel qual compleixen condemna, com homicidis o altres delictes de sang. D’aquesta manera es vol minimitzar el risc, a l’impedir-los accedir a ganivets i altres eines per cuinar.

La mesura s’inclou en la revisió que la Conselleria de Justícia ha realitzat de la normativa dels treballadors del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) després del crim de la cuinera. De moment, la presó de Ponent, a Lleida, ha canviat de destí preventivament cinc interns, segons ha confirmat el Departament de Justícia. També a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, s’ha retirat vuit presos que treballaven a la cuina, segons ha avançat TV3 i ha confirmat EL PERIÓDICO. No obstant, fonts judicials desvinculen aquesta última decisió de la revisió del sistema per motius de seguretat a partir de l’assassinat de la cuinera: argumenten que és per raons "regimentals" (trencament de normes).

Les altres mesures adoptades pel departament estan relacionades amb l’increment de la vigilància, l’augment de personal a les cuines per evitar que els treballadors es quedin sols o la col·locació de botons d’alerta en aquests espais. La intenció és revisar els protocols en aquests espais, a més de formar el personal del CIRE sobre els perfils dels reclusos i la forma d’atenció als centres penitenciaris. Justícia pretén reformar la circular del 2002 per avaluar el risc dels serveis auxiliars del CIRE, que influeix en el perfil de presos que accedeixen a treballar en serveis com el de les cuines.

Potestat de cada centre

Dins d’aquesta modificació s’inclou la potestat de cada centre d’apartar presos d’alguns serveis, com el de cuina, a fi d’evitar riscos. Principalment, són destinats a aquestes funcions els reclusos que estan complint condemnes llargues per delictes greus, ja que aquest tipus de servei necessita una formació en manipulació d’aliments i es requereixen presos que estaran temps a la presó.

Notícies relacionades

En la seva compareixença davant el Parlament, dijous de la setmana passada, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, també va avançar la implementació d’una sèrie d’accions per millorar la seguretat dels empleats de les presons. I va anunciar altres mesures estructurals, com l’augment de la plantilla penitenciària, la revisió de protocols i espais, la priorització de la jubilació anticipada en les negociacions entre el Govern català i l’espanyol amb l’objectiu de rejovenir la plantilla i la creació d’un cos propi dels professionals penitenciaris, entre d’altres.

La titular de Justícia va assegurar: "Torno a allargar la mà a tots els actors implicats a desescalar un conflicte que ha tensionat molt el sistema, alhora que reitero la necessitat que tots estiguem a l’altura de la gravetat de la situació".