Tràfic de drogues

Tres detinguts pel narcoassalt que va deixar dos morts a Alella

Els veïns van confondre  els trets amb els petards de la revetlla de Sant Joan

El jutge decreta presó sense fiança per a dos d’ells i deixa el tercer en llibertat provisional. La investigació continua oberta perquè se segueix la pista d’uns altres tres sospitosos implicats.  

Tres detinguts pel narcoassalt que va deixar dos morts a Alella

GUILLEM SÁNCHEZ

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut tres persones implicades en el violent narcoassalt que va deixar dos morts a Alella (Maresme) el 23 de juny del 2023, segons fonts consultades per EL PERIÓDICO. La investigació continua oberta perquè la policia catalana va rere la pista d’uns altres tres sospitosos implicats en el tiroteig. El jutjat d’instrucció de Mataró va acordar presó provisional i sense fiança per a dos dels arrestats i llibertat amb mesures cautelars per al tercer, a qui se li ha retirat el passaport, no pot sortir del país i ha de comparèixer davant el jutge de manera periòdica. Els detinguts queden investigats per un delicte d’homicidi (entre les dues víctimes hi havia l’autor d’una de les morts) i un delicte contra la salut pública.

Dimecres passat els agents van fer quatre entrades i registres en domicilis de Sabadell, Alella i Vilassar de Mar que es van saldar amb les tres detencions. Dos dels arrestats formen part del grup de cinc assaltants que van robar una partida d’haixix d’una casa d’Alella. Aquell atac va ser repel·lit per part del traficant assaltat, que va ferir de mort un dels assaltants amb un ganivet abans de morir tirotejat pels altres. El tercer detingut és del bàndol contrari. Es tracta d’un home sospitós de subministrar la droga al traficant abatut.

Durant l’última revetlla

Els fets van passar durant l’anterior revetlla de Sant Joan. I els veïns d’Alella van confondre els trets amb els petards que ja havien començat a sonar des de feia algunes hores. Per això ningú va sentir el tiroteig.

Part de la investigació se centra a intentar aclarir si es va tractar d’un narcoassalt o un vuelco –nom que reben les accions de traficants contra altres traficants destinats a apropiar-se de la seva mercaderia–. Durant mesos, els investigadors de la regió policial Metropolitana Nord dels Mossos han pogut reconstruir el que va passar a l’interior del domicili i corroborar aquesta hipòtesi.

Els assaltants, un grup de cinc homes d’origen dominicà, s’havien citat amb la víctima, un home que residia a la casa on es va desencadenar l’enfrontament. El seu pla era des del principi robar la mercaderia. I per assegurar-se que hi hauria prou quantitat al domicili havien fet creure a la víctima que comprarien una gran quantitat d’haixix.

La víctima, de 32 anys i nacionalitat colombiana, traficava habitualment amb quantitats modestes, però per a aquell 23 de juny havia portat fins a la seva casa, ubicada al carrer del Masnou, una important quantitat d’haixix.

A l’hora acordada, cap a les 19.00 hores, els presumptes compradors van picar al timbre i van accedir a l’interior del domicili, en què la víctima residia junt amb la seva mare i un oncle, una casa de façana blanca i adossada a una altra, bessona. La víctima va mostrar la droga i els compradors, en lloc d’entregar els diners, van intentar emportar-se-la sense pagar. En aquell instant, la víctima va treure un ganivet i en va atacar mortalment un per impedir el robatori. El ferit per arma blanca va sortir de la casa, va caminar uns metres i va acabar morint a l’interior del cotxe en què havia arribat fins a la casa d’Alella.

Deu mesos d’investigació

L’agressió per arma blanca de la víctima assaltada va ser resposta amb arma de foc per part dels companys de l’apunyalat. Els assaltants, després de matar el venedor, van agafar l’haixix i van marxar en un altre vehicle, diferent del que es va quedar aparcat al costat de la vivenda i en què jeia sense vida l’home apunyalat.

Quan els Mossos van arribar al lloc dels fets, poc després de l’enfrontament, van trobar els dos cossos: un al cotxe i l’altre a l’interior del domicili.

Notícies relacionades

Segons les fonts consultades, els dos agressors que continuen en llibertat estan plenament identificats. Els investigadors a més busquen un tercer traficant, conegut de la víctima i que hauria participat en l’operació facilitant junt amb l’altre arrestat l’haixix que va acabar sent robat.

Aquest cas suposa un dels enfrontaments més greus que el tràfic d’haixix ha provocat a Catalunya, un problema que s’agreuja tot i que ho fa enfosquit per la plaga de la marihuana. Episodis recents així ho demostren. L’octubre del 2022, els Mossos van arrestar un grup de pescadors del port de les Cases d’Alcanar (Montsià) que treballaven per a una màfia marroquina i entraven farcells d’haixix ocults entre la pesca. I poques setmanes abans, en un operatiu conjunt amb la Guàrdia Civil i amb l’Agència Tributària, van desarticular una xarxa d’empresaris nàutics a Empuriabrava (Alt Empordà) que havien començat a treballar per a narcos construint les narcollanxes que encarregaven.