"Em presentaré a la plaça de major, és un acte de responsabilitat"

El comissari en cap va ser nomenat màxim responsable dels Mossos el 2022. En les pròximes setmanes podria ser nomenat major del cos, en el marc del procés administratiu obert per Interior per cobrir aquesta plaça. Es tracta del segon lloc creat d’aquest rang, el més alt dels Mossos. Fins ara únicament el tenia Josep Lluís Trapero. El nomenament de Sallent reafirmaria la seva autoritat dins del cos policial en un moment en què la policia catalana afronta reptes com l’increment de la delinqüència.

"Em presentaré a la plaça de major, és un acte de responsabilitat"

GERMÁN GONZÁLEZ

5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Aquesta setmana es coneixia la convocatòria d’una futura plaça de major dels Mossos d’Esquadra. ¿S’hi presentarà?

És un acte de responsabilitat presentar-se. Em van confiar la responsabilitat de liderar el cos de Mossos amb un equip de comissaris. Es presenta una plaça administrativa de major i, per tant, per coherència, m’hi presentaré.

¿Suposa aquest nomenament un reforç per a l’actual cúpula policial?

És una decisió administrativa i s’ha de circumscriure a això. Es van crear dos llocs de major el 2016 i el Departament d’Interior ha realitzat altres convocatòries en categories professionals. Fa 15 dies es va anunciar a tots els comandaments la voluntat de cobrir aquesta segona plaça de major, com s’ha fet en la resta de rangs.

Però la designació avala la seva gestió.

Pot donar estabilitat en la gestió de l’organització, sempre dins de la normalitat d’una convocatòria administrativa per cobrir una plaça.

En tot cas continuaran afrontant el repte de combatre l’increment de la delinqüència a Catalunya. ¿Quin tipus de delictes han crescut més?

Tenim un vector d’increment delinqüencial que és el delicte virtual, que creix any rere any, tot i que ara ho fa de manera exponencial. Aquí els policies tenim moltes vegades dificultats per poder actuar, no està vigent el principi de territorialitat i has d’instar comissions rogatòries per perseguir el delicte fora de les nostres fronteres. A més, de vegades el cost d’una investigació és superior proporcionalment al sostret. El que està clar és que la principal transformació criminal que hem tingut en el nostre temps és l’aparició i consolidació del delicte virtual.

També hi ha més violència.

Principalment, a partir de la pandèmia, hem notat un creixement de les violències, en un sentit ampli i molt transversal. Ho veiem en les violències sexuals, en les quals cada any tenim percentatges d’increment importants. Algú podria dir, des d’un punt de vista quantitatiu relatiu, que aquests fets no tenen tant pes com altres delictes, però segurament les violències sexuals són de les tipologies criminals més greus que puguem tenir en la nostra societat i per això mereixen la nostra atenció.

No obstant, el delicte que més es denuncia són els furts.

El furt sempre han estat el delicte rei a Catalunya. Es tracta d’una delinqüència que gira sobre fets menys greus i s’ha mantingut al llarg del temps. Els furts, juntament amb el creixement del delicte virtual i de les violències, marquen l’increment de la delinqüència a Catalunya.

¿La intel·ligència policial es pot aplicar a aquests àmbits?

La intel·ligència policial ens ha d’ajudar en el futur a predir molts delictes. La Comissaria General de Tecnologia de la Informació treballa amb models predictius, com què pot passar en un barri concret d’una ciutat si introduïm la variable que vindran 10 creuers. A partir d’allà es pot establir un pla de patrullatge o prevenció per donar resposta a una necessitat futurible.

Catalunya s’ha convertit en el jardí de la marihuana d’Europa, no només per les nombroses plantacions sinó també pel desembarcament de droga. ¿Quina tecnologia permetrà augmentar la persecució d’aquest delicte?

Amb les capacitats que tenim volem interactuar de manera conjunta per terra, mar, aire i el món virtual. Així creem sinergies per arribar a àmbits en els quals ara tenim dificultats per actuar. La lluita contra el tràfic de drogues n’és un exemple clar. El vol amb drons ens permet sobrevolar zones forestals de difícil accés o estar pendents de desembarcaments de droga, cada vegada més habituals en el nostre litoral. És la combinació del relatiu als sensors, la detecció d’embarcacions, la investigació i la informació que ofereixen les patrulles marítimes. En la lluita contra aquest tipus de delinqüència la combinació d’àmbits sens dubte ens portarà millors resultats.

¿Seguiran amb l’‘abordatge integral’ per combatre les violències sexuals i masclistes contra les dones?

Al voltant d’aquestes violències hi pot haver idees preconcebudes que s’han de demostrar empíricament i per això és fonamental la intel·ligència: saber el que ens està passant. El pla de violències sexuals que vam iniciar fa més d’un any ens permet l’anàlisi de dades per identificar àmbits en els quals podem realitzar accions preventives o predictives. En tot cas, la base és obtenir coneixement.

Està clar que la informació i intercanviar-la és fonamental per al treball policial, com demostren les seves actuacions contra el crim organitzat en col·laboració amb altres cossos de seguretat.

Estem en un món col·laboratiu. A diferència del que hem viscut fins ara, el món virtual té una forta base col·laborativa. És fonamental per guanyar eficàcia i un element central és la capacitat de treballar amb altres agències juntament amb la flexibilitat d’adaptar-se a formes diferents de treballar i integrar perspectives diferents. És la clau de l’èxit, ho hem vist en diverses operacions, com les que hem realitzat contra el crim organitzat marsellès.

Ara el crim no té fronteres…

La interconnexió entre policies és molt important. Hem guanyat en eficàcia a l’Estat al formar part del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, que ens permet compartir informació i esforços en la lluita contra la criminalitat. Igual que tota la feina amb policies europees, que estan donant bon resultat.

¿Quin és el futur del cos dels Mossos?

Notícies relacionades

La nostra fortalesa és que som més competitius des del punt de vista adaptatiu i ens podem adaptar més ràpid als canvis. Hi ha tres elements que hem de tenir en compte de cara al futur: els perfils dels nous policies dins de la societat de la informació; el lideratge dins de l’organització, i la formació i les competències que els donem als nous agents. La formació és molt important.

Hi ha un canvi digital que afecta el cos.

Pensi en el secret professional. Abans era molt fàcil saber quan es vulnerava. Ara, en canvi, com li expliques a una generació de professionals habituada a penjar-ho tot a la xarxa que aquest secret afecta a un bé jurídic i de la persona que no es pot vulnerar. Aquesta és la transformació que afronta el cos dels Mossos en la qual la informació continuarà sent la matèria bàsica de la funció policial.

Temes:

Intel