El consum d’aigua s’ha reduït un 9% en un any

La Generalitat ha resolt les ajudes perquè 707 municipis puguin fer reparacions a les seves xarxes de distribució d’aigua.

El consum d’aigua s’ha reduït un 9% en un any

GUILLEM COSTA

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

El consum d’aigua ha disminuït gairebé un 9% en les poblacions proveïdes pel sistema Ter-Llobregat en un any. En concret, el febrer del 2023 es consumien, de mitjana, 183 litres per persona i dia en cada municipi. El febrer passat es van gastar 166 litres per habitant i dia de mitjana. "Volem agrair l’esforç als catalans i l’estalvi d’aigua confirmat per aquestes dades", va dir ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

En el dia d’avui, hi continua havent diversos municipis que no compleixen les dotacions màximes establertes (200 litres per persona i dia per a les localitats en fase d’emergència), però el gruix d’habitants sí que estan dins dels llindars permesos. A la regió metropolitana, els consums han baixat de manera considerable i gairebé totes les grans ciutats estan per sota no només dels 200 litres sinó també dels 180 litres, el límit de l’emergència 2 (un escenari que de moment no s’ha decretat). "Després de molts mesos de caiguda, ara les reserves dels embassaments estan augmentant", va reconèixer Plaja. "Però la situació continua sent greu, hem d’optimitzar els recursos", va afegir. Així que de moment l’operació vaixells es manté com estava previst. Si no es produeixen pluges abundants, al juny arribaran vaixells des de la dessalinitzadora de Sagunt per proveir el port de Barcelona, va explicar Josep Vidal, secretari d’Acció Climàtica.

Una de les opcions reclamades pels empresaris de la Cambra de Comerç és la connexió que permeti traslladar aigua de l’Ebre fins a Barcelona. No obstant, el Govern manté la seva oposició taxativa al projecte. "Tenim sobre la taula alternatives que garantiran el subministrament d’aigua a l’àrea metropolitana", va reiterar Vidal.

Ajudes i dessalinitzadores

El Govern va anunciar també que les subvencions per als municipis que reclamen realitzar reparacions a les seves xarxes de distribució ja s’han resolt. En total, 707 municipis disposaran d’ajudes que ascendiran, sumades, als 128 milions d’euros. En alguns casos, es tracta de quantitats que s’abonaran ben aviat perquè tenen efectes retroactives, sobre obres que els consistoris ja han sufragat.

Sobre les dessalinitzadores privades promogudes pels hotelers, Vidal va dir que han rebut l’estudi preliminar de Lloret. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ho analitzarà i donarà llum verda o no en els pròxims dies. A part d’aquesta petició, la conselleria no ha rebut més sol·licituds oficials. El Govern, també ha començat a estudiar la possibilitat que les piscines municipals actuïn a l’estiu com a refugis climàtics, tot i que, de moment, no s’ha pres cap decisió i es manté la prohibició d’omplir-les.

Principal preocupació

Notícies relacionades

El canvi climàtic i la situació de sequera s’han convertit en la principal preocupació per als catalans, segons el primer Baròmetre d’Opinió Política de l’any, del CEO. Un 15% dels enquestats (entre el 9 de febrer i el 7 de març) coincideixen a esmentar la qüestió en primer lloc per davant de la insatisfacció amb la política (11%), les relacions Catalunya-Espanya (9%), o l’atur i la precarietat laboral (8%).

Tot i que la sequera suma ja 40 mesos a Catalunya, aquest és el primer baròmetre en el qual una part significativa dels enquestats l’han esmentat com a problema principal de Catalunya en l’actualitat.

Temes:

Barcelona Govern