DIA MUNDIAL DE L'ARBRE

“Plantar arbres i preservar l’entorn natural és una prioritat per Àltima”

Avui, Dia Mundial dels Arbres, son moltes les persones que posen en valor la natura i, com a símbol de tot plegat, la figura dels arbres que, en silenci, ens acompanyen al llarg de tota la vida.

“Plantar arbres i preservar l’entorn natural és una prioritat per Àltima”
4
Es llegeix en minuts

A Àltima, l’empresa funerària líder a Catalunya, tenen clar que el respecte al medi ambient, cuidar l’entorn natural i la vocació de plantar arbres és una tasca corporativa imprescindible, tal i com explica Joan Ventura, conseller delegat de la companyia.

Joan Ventura, conseller delegat d´Àltima /

ÀLTIMA

Plantar arbres no sempre forma part dels projectes d’una empresa, oi?

Efectivament. A Àltima però, som molt conscients que el nostre sector sempre parla del moment de l’adeu i, en aquest context de dol de les famílies, busquem oferir-los comiats en els millors entorns possibles, de la manera més propera i que el record de la persona que s’acomiada resti per sempre. Preservar l’entorn natural, plantar arbres i aplicar d’altres mesures ecològiques i sostenibles és una prioritat corporativa i a Àltima, amb cementiris ubicats en espais naturals únics,ens permet fer-hoen entorns que reconforten les famílies i ajuden en el procés del dol.

Per això la idea de plantar arbres?

A Àltima treballem per donar un servei d’excel·lència a les famílies que ens trien i, a l’hora, fer-ho des d’un ferm compromís corporatiu amb el medi ambient, creant i aplicant mesures innovadores que ajudin a ser cada vegada més sostenibles. Un exemple pot ser la proposta de cementiris verds com el de Les Pruelles de Sitges o bé el Cementiri Comarcal Roques Blanques al Papiol, on hi hem plantat més de 2.500 arbres autòctons per a la conservació ambiental i on les famílies hi poden dipositar les cendres del seu familiar al voltant d’aquests arbres.

Aquesta proposta va sorgir l’any 2006 quan, amb la necessitat de repoblar una part del parc, vam plantar arbres autòctons amb els que oferíem a les famílies la possibilitat de disposar d’un d’ells per dipositar les cendres del seu familiar. Aquesta idea la vam traslladar del nord d’Europa, on ja hi havia la tradició d’inhumar cendres en espais naturals, envoltats de boscos i natura, i que vam entendre que podia ser una proposta molt ben rebuda aquí.

Les mesures en favor del medi natural son una prioritat corporativa a Àltima?

Efectivament. El nostre model d’empresa contempla un Pla d’Acció de Sostenibilitat Corporativa que abraça tots els àmbits de la companyia i en vertebra el seu desenvolupament. Aquesta configuració segueix el camí corporatiu de seguir treballant en base a cinc compromisos estratègics: l’acompanyament a les famílies, el respecte ambiental, el compromís amb la societat i la proximitat, el desenvolupament personal i una governança responsable.

I en què es tradueix aquest pla d’acció?

Més enllà de plantar arbres autòctons (pi, alzina i alzina surera a Collserola), a Àltima tenim diferents propostes responsables mediambientalment. A Sitges, entre moltes d’altres propostes, hi tenim l’espai denominat “Els ametllers” i que ofereix una nova alternativa totalment sostenible per a aquelles persones que opten per la incineració. L'espai acull un pla pilot de 25 ametllers, un arbre típicament mediterrani, les flors del qual simbolitzen l’amor etern, l’esperança i l’alegria. Al voltant de cada arbre és possible enterrar fins a cinc urnes biodegradables amb les cendres dels éssers estimats i col·locar-hi una placa que identifica el nom dels familiars difunts. O també la proposta “Planta Viva”, amb la que hem estat pioners en mesures perquè l'últim adéu sigui tan respectuós com sigui possible amb l'entorn. Aquest servei permet confeccionar les tradicionals ofrenes florals al difunt (corona o centres), a partir de testos amb plantes vives procedents de vivers de Catalunya. D'aquesta manera, es potencia l'ús de la flor viva i de proximitat, i se'n disminueix l'ús de flora tallada importada, contribuint a la reducció de la petjada de carboni i a la disminució de les minves de flor natural.

Però segurament no a tot arreu es poden plantar tots els arbres que es voldria, oi?

Si, i per això també es poden plantar arbres d’una manera simbòlica o indirecta. Per exemple, aquest mes de març a Àltima hem completat la instal·lació de més de 1.600 metres² de plaques fotovoltaiques a 13 dels nostres tanatoris d’arreu de Catalunya i Balears, potenciant així l’estalvi energètic corporatiu i evitant emetre cada any més de 504 Tn de C02 o, el que és el mateix, l’equivalent a plantar més de 65.500 arbres.

Notícies relacionades

A més, al Cementiri Comarcal Roques Blanques comptem amb un apiari didàctic. una iniciativa pionera que fomenta la protecció de les abelles, a l’hora que s’estableix com un projecte pedagògic únic per conscienciar sobre el paper clau d’aquests insectes en l’ecosistema i sobre la biodiversitat.

Les famílies que demanen els seus serveis valoren aquesta mena d’accions?

Molt. Donar un servei d'excel·lència a les famílies i, a l’hora, fer-ho des de la millora dels espais on estem i innovant sempre de forma sostenible i respectant l'entorn natural ens ho valoren i agraeixen. No hem d’oblidar que l’entorn natural és el llegat més gran que deixarem a les properes generacions.

Temes:

Família