Antonio Carmona, nomenat nou director de Rodalies
El canvi es produeix quan Govern espanyol i Generalitat ja negocien el traspàs total de les competències en matèria ferroviària a Catalunya, incloent-hi l’operador.
El comitè de direcció de Renfe va aprovar ahir el nomenament d’Antonio Carmona com a nou director de Rodalies. Carmona, de 47 anys, ha treballat en els últims 20 anys a l’equip de comunicació de l’empresa a Catalunya. L’actual màxima responsable de l’operador ferroviari, Mayte Castillo, passarà a fer-se càrrec del Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú. El relleu es farà efectiu l’1 d’abril.
És probable que els soni la seva cara. O la seva veu si l’escoltessin, ja que Carmona ha sigut la persona que en els últims temps més ha aparegut, en qualitat de portaveu, per donar explicacions sobre alguns dels assumptes que han tingut a veure amb Rodalies, gairebé sempre vinculats amb les avaries ferroviàries. Compareixia, en moltes ocasions, tot i que fos una fallada d’Adif, l’empresa germana, també estatal, que gestiona la infraestructura (vies, catenàries, alimentació elèctrica, estacions...) i que sempre ha mantingut a aquest costat de l’Ebre una política de comunicació, diguem-ne, més discreta.
Assumeix el càrrec en un moment especialment delicat, en ple traspàs de les competències del servei a la Generalitat, pactat el novembre del 2023. La negociació es va posar en marxa a finals de febrer amb la creació de sis grups de treball que hauran de decidir el traspàs de la gestió de l’operador i la infraestructura.
El puzle del traspàs es va decidir el 19 de febrer durant una reunió entre el ministre de Transports, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Ester Capella, i tot i que sembla que tot està més o menys planificat, el cert és que continuen abundant més els dubtes que les certeses. Sobre com serà i com es gestionarà el nou operador ferroviari que es controlarà des del Govern, quines línies es poden traspassar de manera àgil i quines caldrà esperar o com es garanteixen els drets de la plantilla al passar d’una Administració a l’altra. I per damunt de tot, el quan, que es continua marcant, sense concreció, en algun moment d’aquesta legislatura.
Bona relació
Notícies relacionadesCarmona, llicenciat en Periodisme per la UAB, va entrar a Renfe el desembre de l’any 2000 com a ajudant ferroviari i el 2003 es va incorporar al gabinet de comunicació, que ha dirigit en dues etapes: del 2007 al 2012 i del 2017 fins a l’actualitat. Des del 2021, a més, és el número dos de comunicació global de Renfe. No hi ha d’haver gaires exemples en les empreses públiques espanyoles en els quals una persona comença des de tan avall per acabar tan amunt. Molt hi deu tenir a veure la seva bona relació amb els mitjans i amb els organismes amb els quals sol lidiar Rodalies: Adif i la Generalitat, però també els molts governs locals. ¿I el pla de Rodalies?
Ja hi ha nou director de Rodalies Renfe, però el que continua pendent és el nomenament d’un nou director del pla de Rodalies 2020-2030, després que Pere Macias deixés el càrrec per liderar el traspàs de competències des del costat de la Generalitat.
-
Ofert per
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Rita Payés: "Agafo el trombó cada dia i em col·loca al meu centre, com un ioga"
- 30a edició ‘The Producers’ encapçala les nominacions als premis Butaca de teatre
- GUARDÓ LITERARI Planeta celebra el "millor any de la història del sector editorial"
- EXPORTACIÓ CULTURAL D’ÈXIT El Nobel de literatura se suma a l’‘onada coreana’
- Vaixells elèctrics El Port Olímpic instal·la punts de càrrega ultraràpids