Una baixada de pressió de l’aigua imperceptible

«Si no es nota, ¿per què no s’ha fet abans, tan malament que està la cosa?», es pregunta una usuària

«Els pròxims dies o setmanes es mirarà d’ajustar i acotar més», diu l’AMB sobre la mesura 

Al voltant d’una trentena de veïns i comerços de les poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona on s’aplica la mesura d’estalvi afirmen a aquest diari que no han percebut cap canvi. «No hem notat res», és el comentari recurrent.

Una baixada de pressió de l’aigua imperceptible

Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El matí de dimarts era un matí qualsevol per als veïns dels municipis del Baix Llobregat on l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha començat ja a aplicar la baixada de pressió de l’aigua com a mesura per mirar d’apaivagar l’emergència per sequera. "No hem notat res". Ho diu la Mireia, veïna i propietària de la peixateria La Platjeta de Cervelló, però aquesta mateixa frase es podria atribuir a la majoria de veïns de Cervelló i Sant Just Desvern amb els quals aquest diari va parlar ahir, que en van ser una trentena.

Restauradors, comerciants i transeünts coincideixen a assenyalar una situació de completa normalitat en l’aigua que emana de les seves aixetes. També veïns de Begues, una altra del total de sis localitats afectades per la reducció de pressió, afirmen a aquest diari que no han notat cap canvi en la potència de l’aigua: "Tot continua igual". Amb la finalitat d’"allargar els recursos en la mesura possible per si la situació no millora a mitjà termini", l’AMB va acordar amb els municipis l’aplicació de la mesura, que dilluns va arrencar a les localitats de Begues, Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts i Sant Just Desvern. Falta per sumar-se a la llista Tiana, localitat que s’ubica a la part sud del Maresme i on l’aplicació de la baixada arrencarà la setmana que ve.

L’actual estat d’emergència per la sequera limita el consum a 200 litres d’aigua per persona i dia, cosa que han de controlar els ajuntaments, sota l’amenaça de les multes. Així, aquests set municipis estaven per sobre d’aquest consum o estaven a prop d’arribar-hi, motiu pel qual es va acordar aquesta reducció de la pressió. Arnau Cònsul, veí de Sant Just Desvern i responsable de la llibreria Cal Llibreter de la mateixa localitat, explica que es va assabentar el mateix dilluns per la ràdio de la restricció, però que, al dutxar-se, no va notar "res". "Aquest matí, al dutxar-me, ja ni hi he pensat", comenta el llibreter. La mateixa resposta donen restauradors i clients de l’Antiga Granja Carbonell, ubicada a pocs metres de la llibreria.

De fet, la gran majoria de veïns diuen conèixer la restricció i la seva posada en marxa, ja sigui perquè se n’han assabentat per la premsa, via xarxes socials, per comunicats dels ajuntaments o simplement pel bocaorella, però afegeixen que han pogut fer un ús completament normal. També algun dels pocs que desconeixien la restricció afirma que "he notat la pressió normal", com és el cas de la Casilda, veïna de Cervelló.

En el moment d’anunciar la mesura, l’AMB ja va explicar que, amb caràcter general, la pressió de la xarxa d’aigua està ja ajustada a la metròpolis de Barcelona "als límits més baixos que permet el reglament del servei metropolità del cicle integral de l’aigua". Així, va afegir que la pressió per sota d’aquests valors límit del reglament "pot tenir algun efecte en el servei en funció de diferents factors, especialment si s’augmenta el consum respecte a l’actual", però que, amb un consum reduït i similar a l’actual, "les afectacions seran mínimes i no destacables".

Altres localitats

"Si no es nota a escala d’usuari, ¿per què no s’ha fet abans, tan malament que està la cosa?", es pregunta per la seva part la Mireia, darrere del taulell de la peixateria La Platjeta de Cervelló just després de provar les tres aixetes del local per acabar d’assegurar-se que, efectivament, no nota la baixada de pressió. En cas de continuar la situació actual de sequera, l’AMB ja ha dit que preveu estendre gradualment aquestes mesures de reducció de pressió a altres localitats. Tot i que l’escalada d’aquesta mesura, de moment sense afectacions per als usuaris, no està programada per ara en altres urbs.

Joan Bultó, també veí de Cervelló i que viu en un tram més elevat del municipi, és l’únic entrevistat que aquest dimarts va afirmar que, des de feia "dos o tres dies", havia notat "una mica menys de pressió". Tot i que no es queixa, "si no hi ha aigua, no n’hi ha", comenta Bultó sobre les mesures i restriccions que s’han aplicat per mirar de contenir els efectes de la sequera. Malgrat això, altres veïns de la zona, com José Castellote, comenten que en aquesta zona de la localitat "la pressió de l’aigua sempre ha sigut molt baixa" i que, per a ell, l’aigua que surt de les seves aixetes "era igual". Com el seu veí, Castellote també es mostra predisposat a les restriccions "sempre que la caldera s’alimenti sense problema".

Notícies relacionades

En un origen, el plantejament de l’AMB era que aquesta baixada s’apliqués de manera més quirúrgica, és a dir, que no funcionés a tota l’urbs, sinó als barris o zones amb més consum detectat. No obstant, per ara, la posada en marxa de la mesura ha sigut generalitzada "a tot el municipi" i "en tots els casos". Així, "els pròxims dies o setmanes es mirarà d’ajustar i acotar més", afegeixen.

Consultades per aquest diari fa poc més d’un mes, algunes de les urbs sobre les quals ja planava la baixada de pressió van apuntar a un gran nombre de fugues en el sistema de distribució d’aigua com a principal motiu per l’elevat consum d’aigua, unes avaries "difícils de detectar i reparar". D’altres afegien a l’equació el gran nombre de cases unifamiliars dins del seu terme municipal, i que algunes disposen de jardí i piscina.

Temes:

Barcelona