La vacuna contra la bronquiolitis, també a embarassades i gent gran

La vacuna contra la bronquiolitis, també a embarassades i gent gran

Beatriz Pérez

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya planeja vacunar contra el virus respiratori sincitial (el VRS, causant del 80% dels casos de bronquiolitis) també embarassades i persones més grans de 60 anys. Aquesta temporada es va immunitzar per primera vegada nadons de fins a sis mesos i l’estratègia ha sigut un èxit rotund: les dades de la Conselleria de Salut apunten a la reducció de fins a un 87% de les hospitalitzacions i de fins a un 90% d’ingressos en les ucis en aquests menors. La temporada prèvia, la de la tardor del 2022, el VRS va ser el que va saturar les ucis i urgències pediàtriques.

"Com a estratègia futura s’està valorant vacunar embarassades i persones grans. Però no seria substitutori de la immunització dels petits", explica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a EL PERIÓDICO. Cabezas va participar ahir en un simposi sobre el virus respiratori sincitial a l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat). El VRS, va dir Cabezas, tot i que és "més greu" en nadons, també pot "desestabilitzar" les patologies de base de les persones grans i generar-los una infecció respiratòria. "Vacunar gent gran i embarassades és una opció de futur i una cosa que s’està estudiant", va afirmar.

Més de 26.000 nadons

Des del setembre, Salut ja ha vacunat amb aquest anticòs prop de 26.000 nens i l’impacte en la salut dels petits i en el sistema sanitari ha sigut notori. "Veníem d’una campanya anterior amb tots els CAP, hospitals i urgències molt saturats per la bronquiolitis, per això sabíem que aquesta vacuna seria molt benvinguda tant per famílies com per sanitaris", va explicar Cabezas.

El 90% dels nens tributaris a rebre-la (nadons de fins a 6 mesos i menors de 2 anys de risc) la van rebre. Malgrat que el virus aquest any "ha circulat molt", la càrrega en el sistema ha sigut molt menor. "Hi ha ajudat disposar per primera vegada d’un anticòs que dura cinc mesos, que és el que dura l’onada epidèmica", va apuntar Cabezas.

Notícies relacionades

Totes les comunitats autònomes han portat a terme aquest any la immunització contra la bronquiolitis, cada una amb les seves particularitats. L’estratègia catalana, que va arrencar a l’octubre, va consistir a vacunar els nascuts entre abril i setembre del 2023 al seu CAP i els nascuts a partir d’octubre i fins a l’abril del 2024 al mateix hospital, just abans de donar l’alta a la mare després del part.

També s’ha vacunat els nadons nascuts als hospitals privats (un 30% dels menors catalans neixen en la sanitat privada). Espanya és un dels pocs països del món que ofereix aquesta vacuna. "No sabíem com seria en realitat aquesta estratègia perquè només teníem dades d’assajos clínics. Però la realitat confirma el que pensàvem", va afegir Cabezas.