Pugen un 20% les denúnciesper odi i discriminació

Els Mossos investiguen 12 casos de discriminació per interseccionalitat, que relaciona sexe, gènere, ètnia, classe social o orientació sexual alhora.

Pugen un 20% les denúnciesper odi i discriminació

Mossos

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Catalunya va registrar l’any passat un increment dels casos d’odi. Així ho indiquen les dades dels Mossos relacionades amb denúncies per odi i discriminació, que van augmentar un 20% el 2023 respecte al 2022. En concret, els agents van instruir l’any passat 761 fets per aquesta tipologia discriminatòria, ja sigui per via penal o administrativa. El 76% dels casos investigats s’han resolt amb la detenció o identificació dels autors dels fets. La xifra de detinguts o identificats ha pujat un 21%.

Segons la policia catalana, en l’última dècada han augmentat un 238% les denúncies per delictes d’odi i discriminació. L’augment ha sigut gradual any rere any, amb l’excepció del 2020, en el qual hi va haver el confinament per covid.

Per demarcacions, Barcelona continua tenint més casos, 562, amb un augment del 17% respecte al 2022, seguida de Girona, amb 73 casos i una pujada del 28%. Tarragona, amb 71, i Lleida, amb 55, experimenten també augments del 9% i del 41%, respectivament. Els fets que es denuncien a Barcelona representen el 73,8% del total dels denunciats a Catalunya (761).

Un total de 984 persones van denunciar haver patit discriminació per la seva orientació sexual, origen, idees polítiques o per motius religiosos. Un 10% eren menors d’edat mentre que per gènere, un 63,5% de denunciants eren homes i un 36,4%, dones.

Així mateix, els Mossos d’Esquadra també investiguen 12 casos de discriminació per interseccionalitat, que relaciona sexe, gènere, ètnia, classe social i orientació sexual a la vegada, és a dir, es va odiar la víctima per diverses característiques que la defineixen com a persona.

Més detinguts

Les tipologies delictives vinculades a l’odi i la discriminació que més es denuncien són els delictes contra l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques, les amenaces, les lesions, el tracte degradant i els danys. L’any passat hi va haver un tottal de 138 detinguts per aquests delictes, cosa que suposa un 21% més que el 2022, quan els arrestats van ser 114.

No obstant, si a aquests detinguts se li sumen els denunciats la xifra puja fins a les 730 persones, segons els Mossos. D’ells, 292 ho van ser per LGTBI-fòbia i 285 per racisme. D’aquests denunciats, 557 són homes i 173 dones. També hi ha 153 menors d’edat, 124 nois i 29 noies, cosa que suposa un 21% del total (730).

Notícies relacionades

La LGTBI-fòbia és l’àmbit que concentra més denúncies, amb un total de 282 de 761, cosa que suposa un 37% de tots els casos del 2023. El segueixen les motivacions racials, amb un 35,5% (270 fets), seguit dels motius relacionats amb l’orientació política, amb un 13,5% (103 fets). La islamofòbia representa el 4,7% dels casos, però va augmentar un 63% en comparació amb l’any anterior. També van pujar, tot i que es van donar pocs casos més, la discriminació antisemita o antigitanos, per discapacitat física, sensorial o intel·lectual o per sexisme.

Els Mossos han volgut deixar ben clar el seu compromís amb la lluita contra aquest tipus de conductes i han assenyalat que, amb l’objectiu que aflorin més casos, han creat un nou model d’atestat policial específic per a l’àmbit de l’odi i la discriminació.