Any europeu de les competències

Agbar impulsa la formació del talent del futur

L''Escola de l'Aigua prepara els professionals d'avui i del demà per donar resposta als reptes més grans de la societat

Grup destudiants de lEscola de lAigua dAgbar

Grup destudiants de lEscola de lAigua dAgbar / Aigües de Barcelona

4
Es llegeix en minuts

El curs 2023/2024 ha sigut declarat com l'Any Europeu de les Competències per les institucions europees. La proposta de la Comissió Europea se sustenta en el fet que la transició digital i les competències verdes estan obrint noves oportunitats per a les persones i l'economia de la Unió Europea.

El sector de l'aigua és clau per a l'economia verda, genera confiança i contribueix al desenvolupament d'altres sectors executant projectes per avançar en el desenvolupament sostenible i actuant davant l'emergència climàtica. Actualment, Catalunya viu una sequera molt severa i es troba en fase d'emergència. Amb l'objectiu de preservar l'aigua en el futur, Agbar aposta per la regeneració i la reutilització de l'aigua, permetent dotar una nova vida a les aigües residuals per a nous usos per a les ciutats, la indústria i l'agricultura. Aquesta iniciativa també es tradueix en la creació de nous llocs de treball i, per tant, s'obren horitzons diferents per als estudiants.

La contribució d'Agbar a l'esmentada celebració se centra en l'impuls de l'estratègia de qualificació professional. Per a això, la companyia desenvolupa un model integrat de qualificació professional basat en tres eixos. En primer lloc, el reconeixement de l'experiència dels professionals en actiu mitjançant l'acreditació de competències. En segon lloc, la formació contínua en l'empresa per al upskilling y reskilling de la plantilla a través d'uns itineraris formatius elaborats prenent com a referència el conjunt de competències que conformen els certificats de professionalitat del sector.

Finalment, el tercer eix del model de qualificació professional passa per l'impuls de la Formació Professional Dual del sector de l'aigua com a via d'incorporació de talent jove qualificat.

Operari manipulant una canonada /

Aigües de Barcelona

Tenir les habilitats necessàries empodera les persones per reorientar-se i enfocar-se amb èxit als canvis del mercat laboral i en la societat, assegurant que ningú es quedi enrere i que la transició verda i digital sigui socialment justa.

La necessitat d'habilitats verdes és una prioritat clau a l'abordar els desafiaments actuals del canvi climàtic, l'energia i la protecció del medi ambient i requereix de la implementació de mesures en formació inicial, educació superior i aprenentatge continu relacionades amb l'economia verda, la digitalització i l'esperit empresarial.

Qualificació professional

Tenir el talent qualificat per afrontar els desafiaments de la nostra societat comporta diversos beneficis: millorar i desenvolupar els coneixements i capacitats dels professionals de manera sostenible, garantir l'ocupabilitat de joves i enfortir la competitivitat de les empreses en l'economia verda, entre d'altres.

Acreditació de competències

Els treballadors que participen en aquest projecte d'acreditació professional poden optar a l'obtenció del Certificat de Professionalitat en Muntatge i Manteniment de Xarxes d'Aigua, Organització i Control del muntatge i Manteniment de Xarxes d'Aigua i el d'Estacions de tractament d'Aguas.

L'aposta per l'FP Dual

Per aprofundir en el seu compromís cap a l'ocupació de qualitat, Agbar aposta per la formació i la qualificació dels professionals del sector.

Des de 2012, l'Escola de l'Aigua d'Agbar promou el desenvolupament de la formació professional Dual, un model d'èxit en col·laboració publicoprivada amb les diferents administracions i instituts de Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, País Valencià, i les Canàries en més de 20 instituts. El juny de 2023, Agbar va rebre el Premi Aliança per a l'FP Dual, en la categoria de gran empresa, un reconeixement a la seva trajectòria.

En el cas de Catalunya, és possible cursar el Cicle Formatiu de Grau Mitjà en xarxes i estacions d'aigua en l'Escola Municipal del Treball de Granollers, els instituts Pere Martell de Tarragona, Del medi ambient i sostenibilitat de Barcelona i Alfons Costafreda de Tàrrega. D'altra banda, el Cicle Formatiu de Grau Superior en Gestió de l'Aigua es pot realitzar en l'Institut Esteve Terrades de Cornellà i a l'Institut Pere Martell de Tarragona. Al seu torn, més de 20 empreses del grup Agbar acullen els alumnes que opten per cursar els cicles en modalitat dual. La tecnificació i innovació del sector de l'aigua permet generar llocs de treball de qualitat.

Aprenentatge contínuo

Notícies relacionades

En un món en constant evolució, és fonamental que els professionals estiguin actualitzats i preparats per enfrontar els desafiaments ambientals i socials que sorgeixen. A través de la formació contínua, els empleats poden adquirir nous coneixements i habilitats que els permetrà contribuir de manera significativa a la transició verda, implementant solucions innovadores i sostenibles en el seu treball diari. A més, la formació contínua fomenta el desenvolupament professional i personal, promovent el creixement i l'excel·lència en l'acompliment dels empleats i poder garantir l'èxit de la transició verda en les empreses, permetent l'adopció de pràctiques més sostenibles i responsables amb el medi ambient.

Internacionalització i cooperació

L'Escola de l'Aigua participa en tres projectes europeus estratègics per a la internacionalització i la cooperació: SPIRE SAIS sobre la definició de les competències clau per als professionals del futur; Water Challenge VET Labs impulsat per la Fundació Barcelona FP, sobre la internacionalització dels alumnes de l'FP Dual i el treball conjunt entre diferents especialitats; i el Three levels of Excellence (3 LoE) sobre la creació de centres d'excel·lència (COVE's) i la dualización de l'educació universitària.