MEDI AMBIENT

L’aigua residual s’afegeix al cautxú al final del riu Foix

Un veí denuncia a la fiscalia l’aparició reiterada d’aquest producte en un espai protegit, i també els abocaments d’aigües procedents de la claveguera.

L’aigua residual  s’afegeix al cautxú  al final del riu Foix

G. C.

2
Es llegeix en minuts
G. C.

Els abocaments d’aigües fecals quan plou, una situació que s’ha produït aquest cap de setmana, no només es produeixen en zones suposadament custodiades del delta del Llobregat. Segons ha pogut acreditar EL PERIÓDICO, en l’espai natural de la desembocadura del riu Foix, al municipi de Cubelles (Garraf), que disposa també d’un pla de delimitació marcat, també es repeteix la presència continuada d’aigua residual. Aquests terrenys, que es van formar arran d’unes riuades l’any 1994, formen part de la Xarxa Natura 2000 i estan considerats Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Per tant, els abocaments posen en risc la flora i també la fauna que utilitza l’espai com a refugi o com a lloc de pas durant la migració.

La situació s’ha denunciat en diverses ocasions i ja l’han investigat tant els agents rurals com la fiscalia. En l’última ocasió, l’any 2019, el fiscal ho va arxivar perquè no va trobar delictes penals, malgrat que sí que es van confirmar els episodis de mortaldat de peixos que havien registrat els agents rurals sobre el terreny.

Fins avui, malgrat algunes mesures intentades per l’Ajuntament de Cubelles, l’aigua fecal ha continuat arribant fins a la desembocadura. Fa anys, es va construir un sistema de filtrat que no va resultar ser suficient per impedir el pas de l’aigua procedent de la claveguera. En les últimes setmanes, un veí va remetre un nou document de denúncia a la fiscalia, que haurà d’analitzar de nou el problema, en aquest cas, centrat en la presència de microgranulat de cautxú.

En l’escrit, al qual ha accedit aquest diari, se citen fins a sis incidents en un sol any. El que reclama aquest ciutadà personat és que s’investigui per què la presència d’aquests contaminants es manté.

Camp de futbol

Notícies relacionades

En el cas del cautxú, tot sembla indicar que procedeix d’un camp de futbol pròxim. Quan les precipitacions són intenses, l’aigua desembassada arrossega aquest material i el trasllada fins a la desembocadura i la platja de la Mota de Sant Pere. L’ajuntament va assegurar en un comunicat que posaria remei a aquest problema. Ara bé, la fiscalia haurà de determinar si hi ha indicis de delictes en aquests abocaments que també s’han repetit en el temps.

Durant l’abril del 2023, per exemple, es van arribar a omplir fins a cinc sacs d’aquest producte. El veí que ho va denunciar reclama que es tingui en compte la reiteració de la presència del cautxú amb l’objectiu de determinar si hi ha un delicte ambiental, després que s’informés també al Seprona (Servei de Protecció de la Natura) de la Guàrdia Civil perquè inspeccionés la zona.