Sense llar ni indemnització i amb l’obligació de pagar

Les companyies d’assegurances treballen per cobrir els danys, però alguns residents s’enfronten a la possibilitat que els bancs cobrin abans que ells.

Sense llar ni indemnització  i amb l’obligació de pagar

VORO CONTRERAS

2
Es llegeix en minuts
VORO CONTRERAS

L’incendi ha suposat, a més de la mort de 10 persones, la pèrdua de 138 llars i les propietats de moltes famílies. Des de l’endemà de la tragèdia les companyies asseguradores han establert dispositius especials de pèrits i tramitadores i estan contactant amb els afectats per agilitzar la gestió del sinistre i que cobrin les indemnitzacions que tenen contractades al més aviat possible.

Mapfre –que va renovar aquest mes la pòlissa de l’assegurança comunitària de l’edifici i la va valorar en 26,5 milions d’euros– ha començat a anticipar els primers pagaments pel "contingut" de les vivendes als seus assegurats de la llar i ha anunciat que abonarà per a despeses de lloguer d’una vivenda provisional 12.000 euros més per propietat assegurada. Occident, la companyia d’assegurances de Catalana Occident, ofereix assistència telefònica per resoldre dubtes i agilitzar els processos, així com un servei d’orientació mèdica i psicològica. Generali ha ordenat tracte preferent als afectats, ha acordat realitzar pagaments per un valor del 50% del capital assegurat en la cobertura de contingut per a les "necessitats més immediates" i oferirà pagaments immediats a compte de la cobertura d’inhabitabilidad perquè els seus assegurats puguin accedir a una vivenda alternativa. També Allianz ha posat a disposició dels afectats pagaments per endavant per cobrir les necessitats immediates.

Però més enllà de les mesures més urgents, les companyies i els corredors d’assegurances s’enfronten a una situació inèdita al País Valencià, tal com assenyalava César Barrón, la corredoria del qual té diversos clients afectats. "Gairebé sempre que hi ha un incendi en un edifici afecta una, dues o a tot estirar tres vivendes. Però el més similar que hem tingut d’un cas d’edifici sencer arruïnat ha sigut al terratrèmol de Lorca".

Dos tipus de pòlissa

Notícies relacionades

Sobre el procés per al cobrament d’ajudes i indemnitzacions que s’ha iniciat una vegada extingit l’incendi i reallotjats els propietaris, Barrón explica que s’activaran dos tipus de pòlissa: la de la comunitat, que cobreix els danys a l’estructura i la seva demolició si així s’establís però no continguts particulars com mobiliari i estris personals; i la de la llar, que és privativa dels propietaris i que, a més de la reconstrucció de la vivenda, pot incloure els objectes personals.

Un cas que pot donar-se i que preocupa diverses famílies és que l’assegurança contractada estigués lligada a una hipoteca. En una situació així, i com també apunta el corredor, l’entitat financera pot tenir dret preferent de cobrament fins a cobrir el préstec pendent. Aquesta clàusula no és obligatòria per llei però els bancs no solen concedir una hipoteca si el client no l’accepta. "D’aquesta forma, pot passar que algú no sol s’hagi quedat sense llar sinó que, a més, tota la indemnització de l’assegurança se la quedi el banc i encara li quedi hipoteca per pagar", adverteix Barrón.

Temes:

València